Gemeente Schermer


Werk in uitvoering voor weidevogels en roerdomp

24-08-2010

Landschap Noord-Holland heeft dit voorjaar het eerste stuk van een bosje in de westelijke Eilandspolder weggehaald. Deze week is gestart met het tweede stuk bos. Met de omwonenden en Stichting Open Polders is besloten dat een stukje bos blijft bestaan. Het weghalen van het bosje is één van de maatregelen om de weidevogels in de Eilandspolder meer kansen te bieden en om oude rietvelden te herstellen.

Weidevogels staan in grote delen van het land zwaar onder druk. Grutto, scholekster, veldleeuwerik en tureluur gaan in aantal achteruit. Eén van de oorzaken daarvan is het verdwijnen van de openheid van het landschap. Weidevogels bouwen hun nest op grote afstand van bosjes. Daarin kunnen immers vogels of zoogdieren zitten die het gemunt hebben op eieren en jongen.

Het betreffende bosje ligt aan de westzijde van het meertje De Knie in de Menningweer. Met het weghalen herstelt Landschap Noord-Holland de (veenmos)rietlanden als het leefgebied van rietvogels als snor, rietzanger en roerdomp. Doordat er in Noord-Holland erg veel riet is verdwenen, worden deze soorten steeds zeldzamer. De noordse woelmuis en bijzondere planten als ronde zonnedauw, kamvaren en veenmossen profiteren ook van het herstel.

Een deel van het bos blijft staan of wordt als hakhoutbeheer in gebruik genomen. Hierdoor blijft het landschappelijke beeld van de Menningweer als een open polder met een klein bosje bestaan. Een oude boskern aan de zuidrand blijft ongemoeid. Grenzend aan deze oude boskern, wordt een deel van het bos omgevormd naar hakhoutbeheer. Vroeger kwam hakhoutbeheer veel voor. Om de 4 tot 12 jaar werd een perceel bomen afgezet tot zo'n 20 centimeter boven de grond. Vanuit deze stobben groeide nieuw takhout. Dat werd gebruikt voor onder andere gereedschap en brandhout.

De werkzaamheden zijn financieel mogelijk gemaakt dankzij het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de Nationale Postcode Loterij en de Provincie Noord-Holland.