Gemeente Zwolle

Studenten beginnen aan nieuw jaar

uitgelicht studenten2

Naar schatting 42.000 MBO- en HBO-studenten volgen dit jaar hun studie in Zwolle. Vele eerstejaarsstudenten maken voor het eerst kennis met hun opleiding en sommigen zelfs met Zwolle als hun nieuwe woonplaats. De studentenstad ontvangt iedereen met open armen.

Als studentenstad vervult Zwolle een belangrijke regionale functie. De kwaliteit van het hoger en middelbaar beroepsonderwijs in Zwolle is hoog. Vanuit een grote regio reist een grote groep studenten dagelijks naar Zwolle om een studie te volgen. De stad en de onderwijsinstellingen zijn met het openbaar vervoer dan ook uitstekend bereikbaar.

Zelfstandige woonruimte

Zo´n tien tot vijftien procent van de studenten gaat in de stad op zoek naar zelfstandige woonruimte. Het aanbod hierin is echter beperkt. Gemiddeld duurt het een half jaar voordat ze een kamer of appartement vinden, bleek enkele jaren geleden uit een studentenonderzoek van de gemeente.

Veel studenten stellen dat het lastig is om woonruimte met het gewenste luxe en in de gewenste prijsklasse te vinden. Een stichting studentenhuisvesting heeft Zwolle niet. Wel kunnen studenten zich voor woonruimte inschrijven bij commerciële kamerverhuurbedrijven en bij de woningbouwverenigingen.

Studentenstad

Zwolle is een studentenstad. Zoals gezegd is er een breed en kwalitatief hoogwaardig onderwijsaanbod. In het Studentenonderzoek prijzen de jongeren Zwolle om zijn overzichtelijkheid en de binnenstad om zijn uitgaansmogelijkheden. Wensen liggen er op het gebied van (meer) activiteiten en de sluitingstijden van de horeca.

Ook blijkt dat na de studie Zwolle een aantrekkelijke stad blijft voor wie is afgestudeerd. De stad ligt in een van sterkste economische regio's van Nederland. Na de studie zijn er in Zwolle en omstreken volop mogelijkheden om een passende baan te vinden.
* Meer informatie: www.zwolle.nl.

Inschrijven

Als je er voor kiest om van buiten de gemeente je voor je studie in Zwolle te gaan vestigen, dan moet je dat melden bij de gemeente Zwolle. Dat moet officieel binnen vijf dagen nadat je in Zwolle bent komen wonen gebeuren. De gemeente zorgt er dan voor dat je uit de 'oude' gemeente wordt uitgeschreven.

* Informatie over verhuizen naar Zwolle

Grasweek

Een uitstekend moment om kennis te maken met Zwolle als studentenstad is de Grasweek. Gras betekent hier Gezamenlijk Ruiken Aan Studeren en helpt HBO-studenten bij de introductie in het Zwolse studentenleven. De Grasweek vertelt je alle in en outs van Zwolle. Ook maak je kennis met studiegenoten en het studentenleven. In de Grasweek werken Zwolse studentenverenigingen samen met de vier hogescholen en de gemeente om Zwolle op de kaart te zetten als bruisende studentenstad.

Programma

De introductieweek is van dinsdag 24 tot met en vrijdag 27 augustus 2010. Het programma speelt zich grotendeels af in Park de Wezenlanden, waar je onder meer een informatiemarkt, het Grasconcert (met Miss Montreal, Boemklatsch, e.a.) en een presentatie van de studentenverenigingen kunt bezoeken. Vanzelfsprekend gaan de studenten tijdens de Grasweek ook snuffelen aan het uitgaansleven in de binnenstad.

* Meer informatie: www.grasweek.nl

Studiestad

Als de Grasweek erop zitten houden in de week van maandag 30 augustus veel studentenverenigingen hun introductieweek, soms in samenwerking met de opleidingen. Zwolle heeft een dikke tien studentenverenigingen. De meeste zijn verbonden aan een specifieke opleiding of geloofsovertuiging. Er zijn twee algemene studentenverenigingen. Voor een overzicht van alle studentenverenigingen kun je gaan naar www.studiestadzwolle.nl.

Deze website geeft sowieso veel informatie voor alle studenten in Zwolle. Wat biedt de stad op cultureel gebied? Welke onderwijsmogelijkheden zijn er? Hoe kom je aan huisvesting? Hoe zit het met het uitgaan in Zwolle? Ook de open dagen in het MBO- en het HBO-onderwijs staan op deze site vermeld.

* Meer informatie: www.studiestad.nl.