Siemens

Persbericht

20108.328

Den Haag, dinsdag 24 augustus 2010

Wasserwerke Westfalen kiest voor ultraviolettechnologie van Siemens om drinkwater milieuvriendelijk te desinfecteren

Het waterleidingbedrijf Echthausen van het Duitse Wasserwerke Westfalen heeft onlangs vijf ultraviolet- (UV) desinfectiesystemen in gebruik genomen. Hierdoor is de hoeveelheid chemicaliën die de drinkwaterleverancier in het behandelproces gebruikt, aanzienlijk afgenomen. De UV-straling elimineert ook micro-organismen die met andere desinfectieprocessen niet zo effectief worden bestreden. De nieuwe UV-systemen zijn onderdeel van een grote investering van Wasserwerke Westfalen, gericht op verdere verbetering van de kwaliteit van het drinkwater.

Waterleidingbedrijf Echthausen voorziet 20 gemeenten van in totaal ongeveer 20 miljoen kubieke meter drinkwater. Volgens Ingo Becker, algemeen directeur van Wasserwerke Westfalen GmbH, moeten alle waterleidingbedrijven de komende jaren extra processtappen invoeren om te voldoen aan de toekomstige eisen ten aanzien van de drinkwaterkwaliteit. Bij het merendeel van deze stappen zullen fysische processen worden toegepast. Hiermee zal een investering gemoeid zijn van ongeveer 20 miljoen euro per vestiging.

In Echthausen zijn vijf UV-systemen van het type Barrier M 3800 geplaatst. Zij vervangen het tot dusver gebruikte chloordioxideproces en vormen het sluitstuk van de waterbehandeling. UV-systemen zijn vaak effectiever dan andere desinfecteermethoden, met name tegen sporenvormende micro-organismen die zich kunnen inkapselen, aldus Siemens-projectmanager Rob van Esch: Bovendien blijft de smaak van het drinkwater onveranderd en worden er geen chemicaliën meer gebruikt in het operationele proces.

De UV-systemen worden parallel bediend en hebben een gemiddelde doorstroom van 2200 m3 water per uur, met een maximum van 4000 m3. Elk systeem kan afzonderlijk worden afgesteld om aan specifieke vereisten te voldoen. Zo kan de stralingssterkte traploos worden afgesteld op exact de juiste intensiteit. Elektronische voorschakelapparatuur zorgt voor een hoge efficiëntie, waardoor maximale desinfectie mogelijk is bij een laag energieverbruik.

De systemen worden aangestuurd door het procesbesturingssysteem Simatic PCS7. Hierdoor kan de UV-desinfectiestap naadloos worden geïntegreerd in de totale procesbesturing van Wasserwerke Westfalen, die ook gebaseerd is op PCS7. Randapparatuur is met het systeem verbonden via ET200-signaalmodules en ook de communicatie via het Profibus-netwerk is geïntegreerd. Via het WinCC HMI-systeem kunnen de UV-systemen zowel lokaal vanuit de controlekamer in Echthausen als centraal vanuit de controlekamer in Hengsen worden bediend.
Siemens kreeg deze opdracht met name dankzij het integrale bedieningsconcept en het feit dat Siemens zowel het technisch ontwerp als de constructie van het systeem kon leveren.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Water Technologies, Rob van Esch
Telefoon: +31 (0)70 333 3592
E-mail: rob.vanesch@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com