Gemeente Edam-Volendam

Kermis Horecabeleid

Alle horecaondernemers zijn door het college van B&W geïnformeerd over de spelregels die van kracht zijn tijdens de kermis. Onderstaand volgt het overzicht op hoofdlijnen waar horecaondernemers zich aan te houden hebben.

Terrassen en voorwerpen op en boven de openbare weg

Als minimum eis geldt dat er te allen tijde een onbelemmerde doorgang van 4 meter op de weg overblijft en een vrije doorrijhoogte van 4.20 meter. Daarnaast kunnen andere factoren een rol spelen, zoals de functie van een weg voor het verkeer. In een aantal straten is in het geheel niet toegestaan dat er terrassen of andere voorwerpen worden geplaatst.

Live-optredens

In beginsel wordt geen toestemming gegeven voor het verzorgen van live-optredens van artiesten op of aan de openbare weg. Dit in verband met het publieksaantrekkende effect en de gevolgen daarvan voor de vrije doorgang voor publiek en hulpdiensten. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan op daartoe strekkend verzoek vergunning worden verleend voor de zgn. rustige uren. Voor enkele straten worden geen vergunningen afgegeven i.v.m. het belang van een vrije doorgang.

Verkoop van alcohol

Het verstrekken van alcoholhoudende drank op de openbare weg is verboden, tenzij dit plaatsvindt op het terras èn het terras vermeld is op de drank- en horecavergunning, dan wel dat er een tijdig een zgn. artikel 35 ontheffing is aangevraagd en verkregen.

Glasverbod

Op grond van artikel 2:31B van de APV heeft de burgemeester besloten om het schenken in glas te verbieden tijdens de beide kermissen vanaf 14.00 uur op de eerste dag tot en met 03.00 uur op de laatste dag. Ontheffing van dit verbod is mogelijk indien de horecaondernemer er op toeziet dat vanuit het besloten gedeelte van zijn inrichting geen glas mee naar buiten genomen wordt. Wanneer echter gevels geheel of gedeeltelijk verwijderd zijn, dan is ontheffing niet mogelijk.

Verkoop van etenswaren

Verkoop van etenswaren op de openbare weg is verboden. Bakplaten e.d. zijn dus niet toegestaan. Bij een overtreding wordt proces-verbaal opgemaakt en volgt er inbeslagname.

Sluitingstijd

De alcoholschenkende horeca moet om 02.30 uur het tappen staken en de muziek beëindigd hebben. Om 03.00 uur dient de alcoholschenkende horeca gesloten zijn.

Voor de alcoholvrije horeca geldt dat zij één uurtje langer open mogen zijn. De muziek moet, evenals bij de alcoholschenkende horeca, om 02.30 uur beëindigd zijn. Om 04.00 uur dient de alcoholvrije horeca gesloten te zijn. Ook dit jaar zal door de controleurs van de Voedsel- en Warenautoriteit aandacht worden besteed aan het alcoholgebruik door jongeren op en rond kermissen.

Geluidsboxen

Geluidsboxen buiten de inrichting zijn onder voorwaarden toegestaan. Er gelden onder andere geluidsnormen.

EHBO

Zowel in Edam als in Volendam zijn leden van de EHBO paraat om assistentie te kunnen verlenen bij lichte verwondingen. In Edam wordt een post geopend in het Speeltheater en in Volendam in het Cultureel Centrum alsmede in het praathuisje aan de Haven.

Telefonische bereikbaarheid gemeente

Voor spoedeisende zaken kan buiten kantooruren gebeld worden naar tel.nr. 040-2894600.