Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere over onderhandelingen tussen Israel en Palestijnen

Datum: 23 augustus 2010

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken, Steven Vanackere, noemt de aankondiging van het hernemen van rechtstreekse onderhandelingen een moedige beslissing van President Abbas en Eerste Minister Netanyahu. Daarmee sluit de Minister zich aan bij de recente verklaringen van mevrouw Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger van EU inzake buitenlands beleid, en van het Kwartet waartoe de EU behoort.

"Deze beslissing moet een verdere stap zijn op de weg naar een onderhandelde oplossing voor alle uitstaande problemen, die leidt naar een twee-staten oplossing met de Staat Israel en de toekomstige Staat Palestina die naast elkaar leven in vrede en veiligheid en zo mee stabiliteit en voorspoed brengen voor de gehele regio."

"Inhoudelijke vooruitgang is nu echter dringend noodzakelijk, willen de heropgestart onderhandelingen op het spoor blijven." Zoals benadrukt door de Minister na zijn ontmoeting met de Palestijnse Eerste Minister Salam Fayyad op 14 juli jl. dient er nu zo snel mogelijk "over de inhoud eerder dan over de vorm" te worden gepraat. Daarbij en om de onderhandelingen niet in het gedrang te brengen wijst de Minister erop dat alle partijen ertoe gehouden blijven te handelen in overeenstemming met het internationale recht en met hun respectieve verbintenissen volgens het stappenplan.

Minister Vanackere steunt voluit de wil van de VS samen met de andere leden van het Kwartet, waaronder de EU, om de onderhandelingen tussen de partijen te blijven steunen en zo binnen één jaar een vredesakkoord te verwezenlijken. "De regionale actoren en de gehele internationale gemeenschap dienen samen te werken om de komende onderhandelingen te begeleiden en het resultaat, ook duurzaam en uitvoerbaar te maken.