Provincie Groningen

Groningen

Fietsen door Groningen

Fietsroutes belangrijk voor toerisme in Groningen

Fietsliefhebbers kunnen in Groningen hun hart ophalen. Op de fiets ervaar je de rust en de ruimte van het Groninger land en ontdek je verrassend mooie plekken. Om Groningen aantrekkelijker te maken voor fietsers, besteden we veel aandacht aan comfortabele fietspaden en een uitgebreid fietsroutenetwerk. De restauratie van de Wetsinger draaibrug en sluis zijn daar een voorbeeld van. Niet alleen toeristen, maar ook het woonwerkverkeer en scholieren profiteren hiervan.

Fietsroutes

Groningen heeft tal van fraaie fietsroutes. Er is voor elk wat wils. Er zijn bijvoorbeeld streekroutes, culineaire tochten, combinatietochten van kanoën, fietsen en wandelen, tochten langs monumentale kerken, kinderfietsroutes en zogenaamde traproutes vanaf archeologische informatiepunten in onze provincie.

Fietsbrug Wetsingersluis

Een prachtige en populaire streek om te fietsen is het eeuwenoude Reitdiepgebied. Een belangrijke schakel voor de cultuurhistorische fiets en wandel- en vaarroutes in het Reitdiepgebied is de Wetsinger draaibrug (1875) en sluis (1877). De brug en sluis liggen in het Reitdiep ter hoogte van Groot-Wetsinge bij Winsum. Deze brug is rond
2000 voor ongeveer 473.000 euro door ons gerestaureerd. De draaibrug wordt benut als fietsbrug om zo een fietsverbinding te maken tussen Noordhorn en Winsum.

Open Monumentendag

Op de Open Monumentendag op 11 september presenteren wij eenmalig samen met de Groninger Archieven archiefmateriaal over de bouw en de restauratie van de Wetsinger draaibrug en sluis.
* Locatie: Provinciehuis, Martinikerkhof 12 in Groningen
* Openingstijden: 10.00 - 17.00 uur

* Thema: 'De smaak van de 19e eeuw'

Wetsinger draaibrug en sluis
Wetsinger draaibrug en sluis

Fietsknooppuntennetwerk

Vanaf eind 2011 kunnen fietsers hun eigen fietstocht door het Groninger land eenvoudig zelf bepalen. Dit kan aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk dat we samen met de Groninger gemeenten gaan maken. Het nieuwe netwerk bestaat uit verschillende bewegwijzerde ANWB-fietsroutes die via knooppunten (meestal kruisingen van wegen of fietspaden) met elkaar verbonden zijn. Fietsers stippelen zelf hun route uit met een speciale digitale routeplanner op het internet of met een gekochte routekaart. Met een lijstje met de juiste volgorde van de knooppuntnummers op zak kunnen de fietsers op pad. Het totale plan kost
1,7 miljoen euro.

Fietsevenementen

Diverse culturele organisaties spelen in op het fietstoerisme door bijpassende evenementen te organiseren. In 2010 ondersteunen wij twee van deze evenementen met subsidie.

* ZomerJazzFietsTour op 27 en 28 augustus: een fietsfestijn door het Reitdiepdal met een gevarieerd internationaal programma met actuele jazz en improvisatiemuziek in middeleeuwse kerkjes, boerenschuren en andere historische locaties. Alle informatie en routes zijn te vinden op de website van de ZomerJazzFietsTour.
* Muzikale kerkenfietsroute op 29 augustus: fietsroute langs historische kerken in de gemeente Eemsmond. Met ieder heel uur een optreden, verzorgd door musici uit de omgeving. Deelnemers kunne hun eigen programma samenstellen. Voor meer informatie, kijk op de website van Stichting Groninger Kerken.

Neem contact op over deze pagina
Print deze pagina

Leg de link naar


* Open Monumentendag

* Muzikale kerkenfietsroute

* Stichting Groninger Kerken

* Stichting ZomerJazzFietsTour

* fietsen in Groningen

* fietskaarten en -routes van Groningen

* meer fietsroutes in Groningen

* routes geschikt voor elektrische fietsen en snorscooters
* culineaire fietsroutes

* VVV fietsroutes

Op de fiets

Fietsen is gezond! Daarom bedenken wij maatregelen om het fietsen te stimuleren.
Op de fiets Lees verder

Leestip


* Archeologische Informatiepunten