Gemeente Haaren


Wat doet de gemeente voor werkzoekende?

Werkzoekende

De financiële crisis laat ook in Haaren zijn sporen na.

De werkloosheid is gestegen. Het is moeilijker geworden om een nieuwe baan te vinden. Het UWV Werkbedrijf Entreon in 's-Hertogenbosch en de gemeente kunnen helpen om jouw kansen op werk te vergroten.

De overheid wil er van alles aan doen om te zorgen dat jongeren, ook in tijden van hoge werkloosheid, goede kansen op de arbeidsmarkt hebben en behouden. Ze stelt extra geld beschikbaar om te voorkomen dat jongeren tot 27 jaar werkloos worden of blijven. Namens de regio Noordoost Brabant heeft de gemeente 's-Hertogenbosch een plan gemaakt om de jeugdwerkloosheid zo laag mogelijk te houden. Het plan met de titel `Zonder jeugd geen Brabant' pleit dat de jeugd hard nodig is op de arbeidsmarkt, nu en in de toekomst. De inhoud van het plan bestaat uit allerlei acties van verschillende organisaties zoals andere gemeenten, UWV-werkbedrijven en scholen. Veel van de acties hebben tot doel om jongeren:

langer op school te houden. Omdat er minder banen beschikbaar zijn is het voor jongeren nu aantrekkelijker om op school te blijven;

de mogelijkheid te geven om hun opleiding af te maken als ze daarvoor een werkleerbaan nodig hebben;

de kans te geven een startkwalificatie te halen. Steeds vaker wordt een startkwalificatie gevraagd op de arbeidsmarkt en dat is dus belangrijk om werk te krijgen en te houden;

aan een baan te helpen.

In deze acties spelen leren, werken of combinaties van leren en werken een grote rol. Ook jongeren uit Haaren kunnen van deze acties gebruik maken.

Boxtel, Haaren en Vught: extra acties

Naast de acties uit het regioplan hebben de gemeenten Boxtel, Haaren en Vught extra acties ontwikkeld. Zo is er de "omgekeerde leerweg" van het Koning Willem I College waardoor jongeren hun BBL-opleiding kunnen omzetten in een BOL-opleiding. Bij de omgedraaide BOL-opleiding is de leerling meer met de praktijk bezig dan in de gewone BOL-opleiding. En de jongere krijgt ook een stagevergoeding. Verder is er de Vangnetregeling. Hierin hebben Boxtel, Haaren en Vught met de WSD afgesproken dat de WSD tijdelijk de rol van werkleerbedrijf kan overnemen als een jongere zijn BBL-werkleer-baan verliest en als hij geen andere werkleerbaan kan vinden met behulp van het UWV-Werkbedrijf.

Oproep

Jonger dan 27 en geen werk gevonden? Meld je dan bij het Jongerenloket van het UWV-Werkbedrijf Entreon. Een medewerker van het Jongerenloket kan je voor een bepaalde actie aanmelden als dat in jouw geval bijdraagt om een plek te vinden op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat je jezelf hiervoor zo vroeg mogelijk aanmeldt, dán kun je namelijk aan één van de acties deelnemen en voorkom je dat je een beroep moet doen op de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een werkleeraanbod met eventueel een (aanvullende) uitkering in het kader van de Wet investeren in jongeren, de WIJ.

Werkleeraanbod

Kan het UWV-Werkbedrijf je niet helpen? Dan wordt je aangemeld bij de gemeente voor een werkleeraanbod van de Wet WIJ. Dat kan in de vorm van een baan zijn, of een opleiding. Het kan ook een combinatie zijn van werk en opleiding. Als je een baan krijgt, dan krijg je natuurlijk ook een salaris. Het kan voorkomen dat je met dat werk inkomsten hebt onder een bepaald bedrag. Ook als de gemeente eerst een opleiding aanbiedt heb je meestal te weinig inkomsten. Dan keert de gemeente, naast het werkleeraanbod, ook een uitkering van de wet WIJ toe. Accepteer je het werkleeraanbod van de gemeente niet, dan heb je ook geen recht op een uitkering. 16 of 17 jaar? Dan gelden aanvullende voorwaarden om een werkleeraanbod te kunnen krijgen. Je moet dan al een startkwalificatie hebben gehaald of daarvan vrijgesteld zijn. Je kunt als 16- of 17- jarige nooit een (aanvullende) uitkering krijgen op een werkleeraanbod.

Om een werkleeraanbod te krijgen moet je je eerst laten inschrijven als werkzoekende bij het UWV Werkbedrijf Entreon in 's-Hertogenbosch. Wanneer er op korte termijn geen geschikte banen zijn, dan worden de gegevens doorgestuurd naar de gemeente, waar je woont. Een van de casemanagers van de Sociale Zaken Boxtel - Haaren nodigt je dan uit voor een gesprek over wat je wil en kan. Het werkleeraanbod wordt daarop afgestemd. Natuurlijk is het ook belangrijk dat het werkleeraanbod de kansen op werk zal verbeteren. De gemeente houdt daarom ook rekening met de kansen die er op de arbeidsmarkt te vinden zijn.

Belangrijke adressen

UWV Werkbedrijf Entreon

Magistratenweg 156-186 (ingang Herautstraat)

5223 MA 's-Hertogenbosch

073-75 14 400

Jongerenloket

Gevestigd binnen het UWV-Werkbedrijf Entreon

Magistratenweg 156-186 (ingang Herautstraat)

5223 MA 's-Hertogenbosch

073- 75 14 400

Volgende week leest u over wat de gemeente doet voor werkzoekenden vanaf 27 jaar en ouder.