Royal Haskoning


24-08-2010

Royal Haskoning feliciteert Wetterskip Fryslan met nieuwe waterkering

Royal Haskoning feliciteert Wetterskip Fryslan met de officiële sluitingshandeling van de waterkering in Harlingen waarmee Harlingen, en daarmee Friesland, Delta-veilig is. Met de ingebruikname van de keermuur bij Harlingen worden vandaag officieel de Deltawerken afgerond.

Royal Haskoning werkte mee aan de MER en het bestek en vond een innovatieve oplossing in de vorm van een flexibele waterkering.

"Harlingen en het achterland zijn dankzij de waterkering de komende jaren voldoende beschermd tegen zeer zware stormen", aldus Jan Langenberg, adviseur Wetterskip Fryslan, in Range.

Zie Wetterskip Fryslan , Buigende waterkering en artikel in Range Het aan de Waddenzee gelegen oude vestingstadje Harlingen is dankzij een nieuwe flexibele waterkering beter beschermd tegen stormvloeden uit zee. Royal Haskoning werkte mee aan MER en bestek en vond een innovatieve oplossing in de vorm van een enigszins flexibele waterkering. De grondige renovatie van de waterkering is voor de gemeente Harlingen bovendien aanleiding om ook het aangrenzende gebied een efficiënte facelift te geven. Inclusief een radicale verbetering van de weginrichting en de verplaatsing van het spoorwegperron. Plannen voor het aangrenzende havengebied worden nog niet uitgevoerd.

Het hele havengebied van de gemeente Harlingen wordt op een slimme manier heringericht. Daarbij staat de veiligheid van de keermuur centraal. Waar de keermuur overgaat in de Waddenpromenade bij de aanlandingsplaatsen voor de veerboten naar Vlieland en Terschelling, komen allerlei activiteiten samen. Vooral in het toeristische hoogseizoen zorgen automobilisten, bus- en treinreizigers, fietsers en voetgangers voor grote drukte in het havengebied.