Gemeente Breda

Onderzoek effecten Thuis op Straat

Het Verwey-Jonker Instituut voert een meerjarig onderzoek uit naar de effectiviteit van het landelijke concept Thuis Op Straat (TOS). Doel van het onderzoek is om vast te stellen of TOS werkelijk de emotionele en sociale veiligheid voor kinderen verbetert, het sociaal gedrag van kinderen bevordert, psychosociale en gedrags-problemen tegengaat en het speelklimaat, sociaal vertrouwen en veiligheid in de buurt verbetert. Naast Breda is TOS actief in onder andere Bergen op Zoom, Rotterdam, Schiedam, Leiden en Amsterdam. Het onderzoek in Breda richt zich op de omgeving van de speelterreinen bij De Beemd, Wolvenring, Kijsveld en Vlaanderenstraat in Breda-Noord. De onderzoeksresultaten zijn eind 2012 beschikbaar. Singelveste AlleeWonen, Wonen Breburg en de Gemeente Breda zijn de initiatiefnemers.

Thuis Op Straat
Thuis op Straat is een landelijk concept om kinderen en jongeren veilig buiten te laten spelen. Daarbij kunnen zij deelnemen aan sport- en spelactiviteiten in de buurt. Ook andere bewoners en buurtorganisaties zijn betrokken bij de activiteiten. Zo is er structureel een aanbod voor kinderen en jongeren. Voordelen zijn onder meer eigen netwerken, samenwerking, betrokkenheid en plezier in de eigen buurt. In Breda is TOS zichtbaar in Geeren-Noord (Jan van Domstraat), Geeren-Zuid (Lieven de Keystraat) en Biesdonk (Cruyff Court en Keersbergenstraat). Vanaf september begint TOS in Doornbos (De Beemd en Kijsveld). Er is onder andere voor deze buurten gekozen omdat hier relatief gezien veel kinderen en jongeren én veel verschillende culturen zijn.

Onderzoek
Het onderzoek bestaat uit vraaggesprekken met kinderen en ouders van plaatsen waar TOS nog moet beginnen en zogenoemde âcontrolepleinenâ in de omgeving waar TOS niet actief is. Het Verwey-Jonker Instituut volgt de kinderen in hun gedrag, ontwikkeling en spel. Daarnaast volgen ze de ontwikkeling van het speelklimaat en de sociale veiligheid in de buurt. Na de eerste interviewronde voor de ânulmetingâ vindt over een jaar een tweede meting plaats en in 2012 de derde en laatste meting. Daarna volgt een rapportage.
Zorgonderzoek Nederland, met als hoofdopdrachtgevers het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), heeft aan het Verwey-Jonker Instituut subsidie verleend voor het uitvoeren van het meerjarig onderzoek.

Breda, 24 augustus 2010