GroenLinks Verhagen voor Nederlandse gevangene in Iran Grote tekst

GroenLinks eist volle inzet van Verhagen voor Nederlandse gevangene in Iran

Dinsdag 24 augustus 2010, 12:44u - Mariko Peters


GroenLinks eist volle inzet van Verhagen voor Nederlandse gevangene in Iran

GroenLinks is zeer bezorgd over het lot van de Nederlandse vrouw die al sinds eind 2009 in een Iraanse cel gevangen zit. Tweede Kamerlid Mariko Peters eist van minister Verhagen van Buitenlandse Zaken dat hij zich stevig zal inzetten voor haar rechten. De vrouw wordt mogelijk gemarteld en de kans op eerlijke procesgang is klein.

Demissionair minister Verhagen is deze dagen vooral druk met de formatieonderhandelingen met de VVD. Peters wil dat hij contact opneemt met de familie van de vrouw om hen te verzekeren dat hij alles in het werk zal stellen om haar te ondersteunen. Iran heeft tot nu toe Nederlandse bijstand geweigerd omdat haar Nederlandse nationaliteit niet wordt erkend. De vrouw is van oorsprong Iraanse. Dit probleem met de nationaliteit komt vaker voor en GroenLinks vraagt de minister daarom in Europees verband bij Iran op aan te dringen hier verandering in te brengen.

Schriftelijke vervolgvragen* van het Kamerlid Peters (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de Nederlandse vrouw die sinds eind 2009 gevangen zit in Iran:


1. Van welke vergrijpen wordt mevrouw Bahrami verdacht door de Iranese autoriteiten?


2. Hebt u bij de lokale Iranese autoriteiten en de Iraanse ambassadeur navraag gedaan over de positie van de gedetineerde en aangedrongen op een eerlijk proces?


3. Is bekend wanneer mevrouw Bahrami wordt voorgeleid? Is er al een datum bekend wanneer haar proces zal beginnen? Zal de ambassade alles in het werk stellen om haar proces bij te wonen en te monitoren?


4. Bent u bereid alles in het werk te stellen om erachter te komen in welke omstandigheden mevrouw Bahrami verkeert en hoe ze er aan toe is?


5. Bent u bereid de (in Nederland verkerende) familie van mevrouw Bahrami te spreken en hen te verzekeren dat u er alles aan zult doen om te zorgen dat mevrouw Bahrami een eerlijk procesgang in Iran krijgt en zoveel consulaire bijstand als mogelijk? Zo nee, waarom niet?


6. Bent u bereid juridische ondersteuning aan mevrouw Bahrami aan te bieden voor haar Iranese proces? Zo nee, waarom niet?


7. Bent u bereid in EU-verband bij de Iraanse autoriteiten aan te dringen op een eerlijke behandeling van in Iran gedetineerde politieke gevangenen met een Europees paspoort? Zo nee, waarom niet, en zo ja, op welke wijze?


8. Kunt u deze vragen binnen een dag beantwoorden?


* Op de vragen van het Kamerlid Pechtold (D66) van 23 augustus 2010