Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
24 augustus 2010

Orthodox priester Andrew Louth gasthoogleraar theologische faculteit VU

Professor Andrew Louth (1944) is per 1 september benoemd tot gasthoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn leerstoel Oosters-orthodoxe theologie is verbonden aan het Amsterdam Centre for Eastern Orthodox Theology (ACEOT) en het interuniversitair Centrum voor Patristisch Onderzoek (CPO), beide onderdeel van de Faculteit der Godgeleerdheid.

De benoeming geldt voor twee jaar met de intentie deze nog twee jaar te verlengen. Prof. Louth is deze zomer met emeritaat gegaan als hoogleraar Patristiek en Byzantijnse studies aan de Universiteit van Durham (UK). Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan, is een autoriteit op het gebied van de kerkvaders en is onlangs verkozen tot fellow van de British Academy. Vader Andrew is priester van het Patriarchaat van Moskou en rector van de Orthodoxe parochie in Durham.

Allereerst richt hij zich op een inleiding tot de Orthodoxe theologie, op verzoek van verschillende uitgevers. Hij van plan hierover maandelijks college te geven aan de VU. Op dit moment doet hij ondermeer onderzoek naar Thomas van Aquino en de Orthodoxie, de kerkvader Gregorios Palamas en moderne Russische en Griekse theologen. Voor de uitgever Continuum schrijft hij een boek over de liefde. Inmiddels hebben zich verschillende kandidaten uit binnen- en buitenland gemeld om bij prof. Louth aan de VU te promoveren.

Het Amsterdam Centre for Eastern Orthodox Theology is 28 mei jl. opgericht. Op 21 oktober organiseert het ACEOT het symposium Peace in the Orthodox Church, waarop naast prof. Louth metropoliet (een Orthodoxe bisschoppelijke rang) Kallistos Ware (emeritus Oxford University) zal spreken. Tijdens het symposium zal metropoliet Panteleimon (Patriarchaat van Constantinopel), voorzitter van de onlangs opgerichte Orthodoxe Bisschopsconferentie van de Benelux, het ACEOT plechtig inzegenen. Beschermheilige van het ACEOT wordt de kerkvader Maximus de Belijder (580-662). Prof. Louth heeft een boek over deze bruggenbouwer tussen Oosters en Westers christendom gepubliceerd.
Plaats: aula van de VU. Tijd: 13:00 tot 17:00 uur.

De VU en de Universiteit Tilburg hebben 1 december 2007 het interdisciplinair Centrum voor Patristisch Onderzoek opgericht. Katholieke, protestantse en nu ook Orthodoxe wetenschappers werken daar samen. De Remonstrantse theoloog prof. dr. Eginhard Meijering was per 1 januari 2009 voor één jaar gasthoogleraar Patristiek aan de VU en verbonden aan het CPO. In de persoon van prof. Louth is een waardig opvolger gevonden en wordt recht gedaan aan het belang van de patristiek en de groeiende belangstelling voor de kerkvaders en de vroege kerk.



Vrije Universiteit Amsterdam