Ingezonden persbericht


Amsterdam, 24 augustus 2010

Kijkje achter de schermen in Backstage
Reizende tentoonstelling opent in Stadsschouwburg Amsterdam

Backstage. Theatermaken van idee tot première is de nieuwe reizende educatieve tentoonstelling van Theater Instituut Nederland (TIN). De theatrale en interactieve tentoonstelling is gemaakt voor scholieren uit het voorgezet onderwijs én voor de theaterbezoeker. Henk Scholten, directeur TIN: "We hebben een reizende tentoonstelling gemaakt, zodat jongeren in heel Nederland kennis kunnen maken met wat theater is en hoe het gemaakt wordt." Vanaf 27 augustus tot en met 11 oktober is de tentoonstelling te bekijken in Stadsschouwburg Amsterdam, o.a. tijdens de Uitmarkt en TF. Na Amsterdam gaat Backstage op reis door het land langs diverse theaters en culturele instellingen in o.a. Maastricht, Utrecht, Almere en Alkmaar. Informatie over het aanbod en de locaties is te vinden op www.backstageontour.nl.

Backstage
In Backstage ervaren bezoekers op actieve wijze hoe een theatervoorstelling tot stand komt, van het eerste idee tot de dag van de première. De tentoonstelling bestaat uit vier onderdelen, die elk een deel van het proces in theatermaken lieten zien: het idee, het ontwerp, de repetitie en de première. Bezoekers kunnen een moodboard maken met inspiratiebronnen, experimenteren in een schaaltheater, repeteren met een regisseur en ervaren hoe het is om met plankenkoorts tussen de coulissen te staan. Er zijn interviews te zien met hedendaagse regisseurs, acteurs en ontwerpers en een gevarieerd aanbod van repetitie- en voorstellingsbeelden.

Te zien in Amsterdam
Van 24 augustus tot en met 11 oktober is Backstage voor het eerst te bezoeken in de Stadsschouwburg Amsterdam. Orkater werkt ook mee in deze periode, omdat zij met Richard III in de Stadsschouwburg staan. Een mooie samenwerking van een theater, een gezelschap én Theater Instituut Nederland. "We hebben voor de workshops die we bij Backstage aanbieden veel aanmeldingen van docenten gekregen," vertelt Elze van der Steen, educatie SSBA. "Ze zijn erg enthousiast over het programma en de koppeling van een tentoonstelling over theater ín het theater." Backstage kan bezocht worden door groepen uit het voortgezet onderwijs, theaterbezoekers en bezoekers van de Uitmarkt en TF. Tijdens speciale workshops krijgen bezoekers ook écht een kijkje 'backstage' bij de Stadsschouwburg.

Ontstaan van Backstage
Jephta Hermelink, projectleider Backstage vanuit het TIN: "We begonnen met het idee om vanuit 'flightcases', die we makkelijk de theaters in konden rijden, de verschillende aspecten van theatermaken te laten zien. Door de samenwerking met ontwerpbureau NorthernLight is er een compacte opstelling ontstaan die we telkens in een ander theater op kunnen opbouwen. Tijdens de testfase met verschillende schoolklassen hebben we gemerkt dat jongeren enthousiast aan de slag gaan met de interactieve elementen. Je begint natuurlijk in je kantoor met een idee, en dan is het geweldig om te zien dat bezoekers zo enthousiast zijn over het eindresultaat."