Ingezonden persbericht


Persbericht

Brussel, 24 augustus 2010

Air Products bouwt nieuwe luchtscheidingsinstallatie in Gent

Air Products, de Amerikaanse leverancier van gassen en chemicaliën met diverse productielocaties en kantoren in Nederland, heeft met ArcelorMittal Belgium NV, een dochterbedrijf van ArcelorMittal S.A., een contract afgesloten voor de levering van zuurstof, stikstof en argon aan haar staalfabriek in Gent. Het contract treedt in werking vanaf het moment dat de nieuwe luchtscheidingsinstallatie operationeel is.

Onderdeel van de overeenkomst is dat Air Products op het terrein van ArcelorMittal in Gent een derde luchtscheidingsinstallatie bouwt en exploiteert voor de levering van industriële gassen aan de staalfabriek. De nieuwe installatie is een van de eerste projecten in een investeringsbudget van 1 miljard dollar, dat Air Products voor de komende jaren gereserveerd heeft.

De luchtscheidingsinstallatie, die in 2012 operationeel zal zijn, heeft een productiecapaciteit van meer dan 2.000 ton per dag (TPD), waardoor extra productiecapaciteit voor industriële gassen beschikbaar komt, die aan de Europese markt geleverd kunnen worden.

"Het realiseren van groei en hogere productiviteit voor ons en onze klanten is een belangrijk speerpunt van onze strategie", zei Howard Castle-Smith, vice-president of Tonnage Gases van Air Products Europe and Middle East. "Air Products is al meer dan 40 jaar leverancier van ArcelorMittal in Gent (voorheen Sidmar) en we zijn verheugd dat we de continue groei van hun staalproductie kunnen blijven ondersteunen. Dit lange termijn contract is het bewijs dat onze toonaangevende technologie en kosteneffectieve logistiek de juiste oplossingen biedt voor de stijgende eisen van onze klanten."

Marc Vereecke, CEO van ArcelorMittal Gent zei: "Deze investering is voortgekomen uit de behoefte aan industriële gassen en dient ter vervanging van de luchtscheidingsinstallatie in Terneuzen, die wordt gesloten. Daarnaast geeft het ArcelorMittal Gent veel meer flexibiliteit en meer mogelijkheden om verder te groeien. De twee bestaande luchtscheidingsinstallaties op onze site in Gent blijven ook operationeel om ons te voorzien van zuurstof, stikstof en argon die nodig zijn voor de bestaande activiteiten."


---