Woonbond


24-08-2010

Amsterdam krijgt daklozenvakbond

Daklozen krijgen hun eigen vakbond. De nieuwe organisatie gaat zich inzetten voor betere hulp aan daklozen en meer opvangfaciliteiten, een scheiding in opvang voor mensen met en zonder psychische problemen en verslavingen en een minder stringent boetebeleid tegen buitenslapers. Ook gaat de bond pleiten voor nieuwe woonprojecten die door daklozen zelf beheerd kunnen worden. Woensdag 25 augustus wordt de vakbond opgericht.

Amsterdamse daklozen kunnen gratis lid worden van de vakbond, die mede is opgericht door de Amsterdamse afdeling van de SP en Paul Willemse (DAK). De bond, die minstens drie daklozen in het bestuur wil hebben, gaat in eerste instantie de belangen van de 2500 Amsterdamse daklozen onder de aandacht brengen van de politiek. Ondanks allerlei beloften dat er voldoende opvang zou komen, hebben daklozen nog steeds niet allemaal een plek om te slapen 's nachts, zeker niet in de zomer als het stoelenproject (een laagdrempelige nachtopvang voor dak- en thuislozen) gesloten is. En dit terwijl buiten slapen, ook in de zomer, verboden is. Vooralsnog is de vakbond alleen voor Amsterdammers, maar het is de bedoeling dat uiteindelijk daklozen door heel Nederland lid kunnen worden.
De bond gaat daklozen ook ondersteunen onder meer met het gratis lidmaatschap, een briefadres en een wekelijks spreekuur. De bond is bijzonder verheugd met de steun aan hun initiatief van een aantal bekende Nederlandse prominenten als beschermvrouw of heer: Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam; Agnes Kant, oud fractievoorzitter van de SP; Sadet Karabulut, SP Tweede Kamerlid; Bob Fosko, muzikant en acteur; en de Veerkampjes van Man Bijt Hond.