Pensioenuitspraak Donner mist inhoudelijk inzicht


Donner's pensioenuitspraak zonder inhoudelijk inzicht geeft pensioeninspraak zonder uitzicht

HILLEGOM, 20100824 -- Minister Donner heeft met zijn uitspraak over pensioenen het vertrouwen in de economie en die van pensioendeelnemers schade toegebracht door te stellen dat 14 pensioenfondsen moeten afstempelen. De wettelijk opgestelde dekkingsgraad middels dagrente (rendement op staatsobligaties) geeft slechts beperkt inzicht hoe een pensioenfonds daadwerkelijk aan haar toekomstige verplichtingen kan voldoen. Volgens minister Donner (CDA) en in zijn kielzog hoogleraar Lans Bovenberg (CDA) is dit een gegeven en moeten de deelnemers maar wennen aan eventuele afstempeling. De persdienst van de Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer (VDAB) vindt dat minister Donner met zijn pensioenuitspraak zonder inhoudelijk inzicht, pensioeninspraak geeft zonder uitzicht.

Donner en Bovenberg pleiten voor het nu strak doorvoeren van maatregelen voor die fondsen, die volgens deze rekenmethode niet aan hun verplichting kunnen voldoen.

Eén procent rendementwijziging heeft direct gevolgen voor ongeveer 10-20% dekkinggraad. Omgekeerd geeft deze regel ook weer dat bij 2% rendementstijging de dekkingsgraag zal toenemen met 20-40% zonderdat het vermogen van het pensioenfonds wordt gewijzigd.

Uit het bovenstaande blijkt al dat deze rekenmethode slechts globaal inzicht geeft in de verplichtingen van een pensioenfonds. Door bijvoorbeeld het fluctueren op de financiële markten van staatsobligaties van 2% in één maand tijd kan volgens deze rekenmethode een pensioenfonds gedwongen worden tot afstempelen of indexeren. ( In Griekenland varieerden de staatsobligaties in één maand tijd met meer dan 3% door de kredietcrisis )

Een pensioenfonds dient beoordeeld te worden op:
* Aantal deelnemers
* Opgebouwde verplichtingen
* Gemiddeld rendement op vermogen
* Instromende premie
* Uitstromende pensioenverplichtingen
* Leeftijdsopbouw binnen het pensioenfonds
* Inflatie
* AOW inflatie
* Marktrente boven of onder de inflatie
* Overlevingskans van de deelnemers in het pensioenfonds
* Wel of geen correctie bij middelloon pensioen

Blijft staan de vraag wat wilde minister Donner met zijn uitspraken bereiken?

Hoogleraar Lans Bovenberg was duidelijk. Zonder beleggen zijn pensioenafspraken niet betaalbaar. Zijn conclusie is: de deelnemers moeten gaan wennen aan het idee dat pensioenen niet vanzelfsprekend altijd op dezelfde voet worden gegarandeerd. Hiermee raakt de Bovenberg de kern van de zaak.
De pensioenfondsen hebben in het verleden bij de hoge fondsrendementen de basispremie (tijdelijk) verlaagd. Economen zijn tegen het verhogen (herstellen van de basis) pensioenpremie omdat dat ten koste gaat van de economische groei en het aflossen van de staatschuld. Maar wanneer de premie te laag is kan de uitkering niet worden gegarandeerd. De econoom Bovenberg is duidelijk geen pensioenspecialist.

Blijft staan dat keuzevrijheid van een pensioenfonds een fopspeen is geworden. Omdat bij zelf sparen met fiscaal banksparen nooit een pensioenuitkering gehaald kan worden met het rendement van een pensioenfonds. Bij banksparen mis je de inbreng van de gespaarde premies van overleden deelnemers van een pensioenfonds. De uitkering van een zelf opgebouwd pensioen (met banksparen) zal altijd lager zijn dan de (garandeerde) pensioenuitkering van pensioenfondsen door het wegvallen van pensioen- of spaarpremie van overleden deelnemers die worden toegevoegd aan de premies van de niet overleden deelnemers.

Over de VDAB

De VDAB ( Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer) is opgericht 4 november 1994 als belangenvereniging voor het ondersteunen van theoretische- en praktische opleidingstrajecten voor docenten binnen de sector Bank- en Verzekeringswezen voor het MBO- en HBO. De VDAB heeft zelf initiatieven genomen voor het her- en bijscholen van docenten en in het uitvoeringskader van de WET - BIO door het oprichten van de Stichting VDAB - Talent. Websites: http://www.vdab-talent.nl , http://www.vdab-bio.nl , http://www.vdab.nl , http://www.examens-wft.nl

www.vdab.nl/content/main.htm of www.examens-wft.nl