Ingezonden persbericht

Amsterdam, 24 augustus 2010

OUD-PREMIER PIET DE JONG: 'IK HEB MOEITE MET ZO'N GEDOOGKABINET'.

Piet de Jong heeft moeite met het gedoogkabinet dat nu door zijn eigen CDA met VVD en PVV wordt geformeerd. Dat zegt de inmiddels 95-jarige oud-premier deze week in een interview in Vrij Nederland.

'De godsdienstvrijheid en de rechtsstaat moeten recht overeind staan. Dat is voor mij essentieel,' zegt hij. 'Als je zegt: jullie deugen niet, zoals Geert Wilders doet, dan escaleert het, en gaat het van kwaad tot erger. Je moet elkaar respecteren. Daarom zeg ik: zolang de punten van de godsdienstvrijheid en de rechtsstaat niet zeker zijn, moet de PVV wat mij betreft maar in zijn eentje doormarcheren. Daar doe ik niet aan mee.'

De afgelopen weken hebben meer CDA-prominenten hun stem laten horen tegen het gedoogkabinet met de PVV, onder wie Herman Wijffels, Cees Veerman, Frans Andriessen en Dries van Agt.

In april kwam Piet de Jong nog uitgebreid in het nieuws toen hij op het CDA-congres Wouter Bos de mantel uitveegde omdat de PvdA-leider het kabinet had laten vallen en aldus 'het schip van staat laten stranden'.

In het interview spreekt Piet de Jong vooral over zijn eigen premierschap. Hoe gaf hij als oud-onderzeebootcommandant leiding aan een kabinet in woelige tijden? Hoe hield hij zijn ploeg en het land bij elkaar?


Zie het origineel