Ingezonden persbericht


A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
Woensdag 25 augustus
Nederland 2

21.20 - 21.53 uur: SPRAAKMAKENDE ZAKEN

In Spraakmakende Zaken ontvangt Paul Rosenmöller zijn gasten in 'Paviljoen Stadgenoot' in Amsterdam, waar hij met hen praat over brandende kwesties uit het recente verleden.

Afl. 7: De opkomst van 'partydrug' GHB

Elke week belanden tientallen mensen in het ziekenhuis na gebruik van de partydrug GHB. Het spul is eenvoudig zelf te maken, is zwaar verslavend en kan bij een geringe overdosis dodelijk zijn. Maar ook het afkicken is levensgevaarlijk. De verslavingszorg weet nauwelijks wat ze er mee aanmoet en luidt de noodklok.

In Spraakmakende Zaken vertelt Bianca haar verhaal. Zij probeert al vier jaar tevergeefs van een verslaving aan GHB af te komen. Het middel dat haar in eerste instantie van slaapstoornissen moest afhelpen, bleek lang niet zo onschuldig als op internetsites werd beweerd. Bianca had een steeds hogere dosis nodig, kreeg hartkloppingen en werd zo angstig en psychotisch dat ze de deur niet meer uit durfde. Nathalie Dekker van het Trimbos Instituut schetst het gevaar van de drug. Die heeft volgens haar een veel te lollig imago, terwijl onevenredig veel gebruikers ervan in de problemen komen. Ook verslavingsarts Rama Kamal benadrukt dat GHB 'extreem zuchtig' maakt. Hulpverleners en medici pleiten er dan ook voor dat er een veel betere voorlichting komt over GHB en dat er meer gedaan wordt aan terugvalpreventie.

Redactie: Wilco Leene, Ruth Nederveen, Henriëtte Smit, Tjitske Stoit; productie: Yvonne Clement; regie: Edith Ruyg; eindredactie: Bert Visser