Imtech NV

'Groen' hoofdkantoor BNP Paribas Fortis

25 augustus 2010

Imtech Belgium werkt momenteel aan de `groene' renovatie van één van de meest prestigieuze kantoren in België, het hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel. Dit kanselarijcomplex bestaat uit vijf geïntegreerde monumentale gebouwen gelegen aan het statige Warande Park. Het `green head office' zal één van de meest duurzame kantoren in België worden.

De waarde van de opdracht bedraagt ruim 20 miljoen euro. Het project omvat de renovatie, reconstructie en vernieuwing van de 80.000 m² die het complex telt en zal in 2011 gerealiseerd zijn.

Duurzaam
Om tot een energiebesparing van 50% te komen, worden alle elektrotechnische oplossingen op duurzame wijze in het gebouw geïntegreerd. Het project wordt uitgevoerd door de vestigingen Imtech Projects te Wommelgem (E) en Temse (W). Bestuurder-Directeur Ronny Bertels vertelt wat elektro-technisch bij dit project wordt uitgevoerd: `Imtech levert de volledige elektrische oplossingen, zowel het sterkstroomgedeelte als het zwakstroomgedeelte. Bij het sterkstroomgedeelte schenken we veel aandacht aan intelligente aansturingen om het verbruik te beperken. Voor het zwakstroomgedeelte verzorgen we de brandbeveiliging, toegangscontrole, camerabewaking en data-installatie.' Ook verzorgt Imtech onder meer de warmtekrachtkoppeling. Dit is de gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit (kracht) met een hoog rendement. De vrijkomende extra warmte wordt gebruikt voor verwarming. `Daarnaast wordt een innovatief Boorgaten Energie Opslagveld (BEO-veld) aangelegd', zegt Laurens Verbesselt project-manager bij Imtech Projects (Temse). `Door diepteboringen op circa 100 meter wordt hierbij koude energie in diepere aardlagen tijdelijk opgeslagen 8 en via een ingenieus en energiezuinig leidingstelsel in de gebouwen gebracht en gebruikt voor luchtconditionering. Verder wordt de kanselarij onder meer voorzien van directe zonneenergie en natuurlijke lichtinval, hergebruik van regenwater, geothermie en terugwinning van ventilatiewarmte.'