Gemeente Zutphen

milieueffectrapport over IJsselsprong

Er komt een Milieueffectrapport (MER) ten behoeve van de uitwerking van de Planologische kernbeslissing Ruimte voor de Rivier-maatregelen Cortenoever en Voorsterklei (beiden dijkverlegging) en de aanleg van een korte smalle geul in de Tichelbeeksewaard. Deze maatregelen maken deel uit van het project IJsselsprong van de gemeenten Brummen, Voorst en Zutphen en de provincie Gelderland.

De volledige tekst van de officiële kennisgeving (pdf) vindt u hier. (onderaan)

Bij deze kennisgeving behoort een notitie (pdf, 4,46 Mb), in opdracht opgesteld door Arcadis, over de reikwijdte en het detailniveau van de rapportage.

KENNISGEVING VOORNEMEN MILIEUEFFECTRAPPORTAGE CORTENOEVER, VOORSTERKLEI EN TICHELBEEKSEWAARD (IJSSELSPRONG)
Voornemen tot het uitvoeren van een milieueffectrapportage ten behoeve van de uitwerking in bestemmingsplannen van de PKB Ruimte voor de Rivier-maatregelen voor Cortenoever en Voorsterklei (beiden dijkverlegging) en de aanleg van een korte smalle geul in de Tichelbeeksewaard in het kader van het plan IJsselsprong, en ten behoeve van de bijbehorende ontgrondingenvergunning. De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Brummen, Voorst en Zutphen, en het college van gedeputeerde staten van de provincie Gelderland maken het volgende bekend.
Bij brief van 21 juli 2010 heeft het college van dijkgraaf en heemraden van het waterschap Veluwe namens Rijkswaterstaat medegedeeld dat hij het voornemen heeft een Milieueffectrapport (MER) op te stellen ten behoeve van de uitwerking van de Planologische kernbeslissing Ruimte voor de Rivier-maatregelen Cortenoever en Voorsterklei (beiden dijkverlegging) en de aanleg van een korte smalle geul in de Tichelbeeksewaard. Deze maatregelen maken deel uit van het project IJsselsprong van de gemeenten Brummen, Voorst en Zutphen en de provincie Gelderland.
Waarom een MER
Voor de maatregelen is het maken van een MER verplicht vanwege de aanleg van een primaire waterkering, de vereiste vergunning in het kader van de Ontgrondingenwet en vanwege de verplichting om voor de te nemen bestemmingsplanbesluiten een passende beoordeling op te stellen in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998. Het college van gedeputeerde staten is bevoegd gezag in het kader van de ontgrondingenvergunning. De colleges van burgemeester en wethouders van Brummen, Voorst en Zutphen zijn bevoegd gezag in het kader van de verplichting voor de bestemmingsplannen een passende beoordeling op te stellen.
In het MER worden de aanleiding voor de maatregelen, de besluiten uit het verleden en de milieugevolgen van de beoogde maatregelen onderzocht. Voor het MER wordt de uitgebreide milieueffectrapportage (m.e.r.)-procedure doorlopen. De passende beoordeling moet worden gemaakt in verband met de mogelijke effecten op het Natura 2000-gebied Uiterwaarden IJssel. De activiteiten vinden voorts plaats in de ecologische hoofdstructuur (EHS). Procedure
Er is thans gelegenheid zienswijzen in te dienen naar aanleiding van het voornemen een MER op te stellen. Door het Waterschap Veluwe is een notitie Reikwijdte en detailniveau opgesteld. In deze notitie worden de hoofdlijnen van de voorgenomen activiteit beschreven en wordt in grote lijnen aangegeven welke milieuaspecten daarbij naar verwachting relevant zullen zijn.
De notitie Reikwijdte en detailniveau wordt ter raadpleging voorgelegd aan de wettelijke adviseurs en aan de bestuursorganen die betrokken zijn bij de plannen en vergunningen waarvoor het doorlopen van de m.e.r.-procedure verplicht is. Tevens wordt deze notitie vrijwillig ter advisering voorgelegd aan de Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie m.e.r.).
Mede op basis van ingediende zienswijzen, de reacties van de betrokken bestuursorganen en het advies van de Commissie m.e.r. zullen de vier bevoegde gezagen een besluit nemen over de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen MER. Daarna zullen de ontwerpbesluiten van de bestemmingsplannen en de ontgrondingenvergunning samen met het MER voor zes weken ter inzage worden gelegd. Gedurende deze periode wordt een ieder opnieuw in de gelegenheid gesteld zijn zienswijze in te dienen, over de inhoud van de bestemmingsplannen, de ontgrondingenvergunning en het MER. Dit proces zal plaatsvinden, nadat de Minister van Verkeer en Waterstaat het definitieve ontwerp van de projecten heeft vastgesteld. De huidige planning is erop gericht dat dit omstreeks het tweede kwartaal 2011 zal zijn. Uiteraard zal dit nog nader bekend worden gemaakt. In deze fase wordt het MER ook verplicht voor advies voorgelegd aan de Commissie m.e.r. Inzage
De notitie Reikwijdte en detailniveau ligt voor een periode van zes weken ter inzage met ingang van 26 augustus 2010. De stukken kunnen op werkdagen worden ingezien bij de volgende instanties op de daar gebruikelijke openingstijden:
- Waterschapshuis Veluwe, Steenbokstraat 10 te Apeldoorn
- Provincie Gelderland, Informatiecentrum Huis der Provincie, Markt 11 te Arnhem
- Gemeentehuis Zutphen, 's Gravenhof 2 te Zutphen
- Gemeentehuis Voorst, H.W. Iordensweg 17 te Twello
- Gemeentehuis Brummen, Engelenburgerlaan 31 te Brummen. Een ieder kan verzoeken om toezending van bedoelde stukken. Zienswijzen
Een ieder kan tijdens bovengenoemde termijn van ter inzagelegging schriftelijk en/of mondeling zienswijzen naar voren brengen over het voornemen tot het opstellen van het MER bij de colleges van burgemeester en wethouders van Zutphen, Voorst of Brummen of bij het college van gedeputeerde staten van Gelderland. In alle gevallen kunnen schriftelijke zienswijzen worden gestuurd naar Postbus 9090, 6800 GX Arnhem, onder vermelding van zaaknummer 2010-013144. Voor het naar voren brengen van mondelinge zienswijzen kunt u contact opnemen met de heer K. de Meulder, afdeling Toezicht en Advies Lokale Overheden van de provincie Gelderland, via telefoonnummer (026) 359 9810. Inlichtingen
Voor inhoudelijke vragen over de notitie Reikwijdte en detailniveau kunt u contact opnemen met Waterschap Veluwe, de heer R. de Groote, telefoonnummer (055) 527 2521. Voor vragen over deze kennisgeving en de ter inzagelegging kunt u contact opnemen met de provincie Gelderland, de heer K. de Meulder, telefoonnummer (026) 359 9810.

© Gemeente Zutphen 2010 |