Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 25 augustus 2010

KB wil 'foute' kranten online plaatsen
Historische informatie zonder belemmeringen beschikbaar

Op 24 augustus organiseerde de KB een besloten debat over haar plan om nazistische ('foute') oorlogskranten online te zetten. De KB is bereid hiervoor haar nek uit te steken. Andere erfgoedinstellingen, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en ervaringsdeskundigen gaven hun mening in een prikkelende discussie.

Historisch belang
Veel aanwezigen vonden het van groot belang dat de KB deze kranten op internet plaatst om de historische werkelijkheid ongecensureerd aan iedereen ter beschikking te stellen en belangrijk wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken. Ook bij de vertegenwoordigers van kinderen van 'foute' ouders leeft die wens. De veertien deelnemers brachten echter ook strafrechtelijke, auteursrechtelijke en privacy-aspecten naar voren die de beschikbaarstelling via internet complex kunnen maken.

Juridische aspecten
De juridische discussie leverde geen duidelijkheid op over de strafrechtelijke aspecten. Een interessant aspect is het verschil tussen ter inzage geven van een papieren krant en van een gedigitaliseerde krant. Het is denkbaar, dat de KB in het tweede geval de verspreider van discriminerende inhoud zou kunnen zijn. Ook zou de KB zo beschouwd kunnen worden als medeplichtige van personen die misbruik maken van deze kranten. In de praktijk zou getoetst moeten worden of de KB vervolgd kan worden, en de KB is bereid die praktijktest te ondergaan. De KB vraagt auteursrechthebbenden altijd om in te stemmen met digitalisering. Het ministerie van Justitie zoekt nog uit, of het auteursrecht van de 'foute' kranten daar berust, en zo ja, wat de implicaties daarvan zijn.

Erfgoed van de Oorlog
Op 16 september is de afsluiting van het VWS-programma 'Erfgoed van de Oorlog' dat de KB subsidie heeft gegeven voor de digitalisering van alle oorlogskranten. Die dag wil de KB alvast enkele nazistische kranten online zetten. Ruim voor die datum zal het ministerie van Justitie uitsluitsel moeten geven.

KB, Nationale bibliotheek van Nederland
De Koninklijke Bibliotheek (KB), nationale bibliotheek van Nederland, wil alle Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften vanaf 1470 digitaliseren. De website Historische Kranten zal uiteindelijk acht miljoen krantenpagina's bevatten. http://kranten.kb.nl