Rabobank Nederland

Rabobank Groep: sterk resultaat eerste helft 2010 door soliditeit, vertrouwen van klanten en voorzichtige economische opleving

Halfjaarwinst weer terug op niveau 2008


* Klanten ervaren voorzichtig economisch herstel
* Waardeveranderingen halveren


* Nettowinst stijgt met 26% tot bijna 1,7 miljard euro


* Eigen vermogen neemt verder toe tot ruim 40 miljard euro
* Solide tier 1-ratio: stijgt verder tot 14,9%


* Liquiditeitspositie onverminderd sterk


* Jaardoelstelling langetermijnfunding al gerealiseerd

'Het economisch herstel is nog broos, maar ook in Nederland is een voorzichtige opleving merkbaar. Hierdoor gaat het financieel beter met veel van onze klanten', aldus bestuursvoorzitter Piet Moerland van de Rabobank Groep. 'Niettemin verkeerde een aantal sectoren ook het eerste halfjaar 2010 nog in zwaar weer. Daarbij blijft Rabobank - zolang verantwoord - achter haar klanten staan op basis van vertrouwen en de langetermijnrelatie. Als gevolg van het prille economisch herstel halveren de waardeveranderingen bij Rabobank.'

Dankzij onze solide vermogenspositie, stabiele marktaandelen, het vertrouwen van klanten en het prille economisch herstel, steeg de nettowinst van de Rabobank Groep over het eerste halfjaar 2010 tot 1.661 miljoen euro ten opzichte van 1.316 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2009. Dat is een stijging van 26%. Onze liquiditeitspositie bleef onverminderd sterk en het eigen vermogen nam verder toe tot ruim 40 miljard euro. De tier 1-ratio steeg met 1,1 procentpunt tot 14,9% en het rendement op eigen vermogen kwam uit op 10,3%.

'Met dit sterke resultaat, keert de Rabobank Groep krachtig terug naar een verantwoord en op lange termijn noodzakelijke winstgevendheid', verklaarde Piet Moerland. 'Wij hebben een solide vermogenspositie nodig om onze particuliere en zakelijke klanten met oog op de langetermijnrelatie ook in de toekomst goed te kunnen bedienen. We blijven daarbij scherp sturen op een efficiënte bedrijfsvoering. Het belang van klanten en leden staat daarbij telkens centraal. Ook zullen we als coöperatieve bank onze innovatieve en maatschappelijke rol blijven vervullen.'

Groei kredietverlening op peil

In Nederland waren klanten door het economische en politieke klimaat terughoudend in het afsluiten van nieuwe hypotheken. Samen met het uitstel van veel bedrijfsinvesteringen, leidde dat tot een lagere kredietgroei bij de 143 lokale Rabobanken en bij Obvion. Mede als gevolg van aflossingen kwam de groei bij het binnenlands retailbankbedrijf uit op 1%. Toch wist Rabobank haar leidende positie in Nederland te handhaven: het marktaandeel woninghypotheken nam zelfs licht toe tot 31% en het marktaandeel in het midden- en kleinbedrijf kwam uit op 41%.

Tegelijk bleef Rabobank - ook in 2010 - kredieten beschikbaar stellen aan ondernemers om hen te helpen hun ambities te realiseren. Gelet op de economische situatie hebben onze medewerkers extra inspanningen geleverd met intensieve bedrijfsbegeleiding.

Bij Rabobank International en De Lage Landen nam de kredietverlening aan de food- en agrisector verder toe. De omvang van de kredietportefeuilles bij deze onderdelen steeg mede door de waardestijging van de US dollar. In totaal steeg de kredietportefeuille op groepsniveau in de eerste helft van 2010 met 5% tot 435 miljard euro.

Stijging toevertrouwde middelen en beheerd vermogen

Klanten vertrouwden meer middelen toe aan Rabobank. Hierdoor namen de toevertrouwde middelen in het eerste halfjaar 2010 op groepsniveau met 4% toe tot 298 miljard euro. Particuliere klanten stalden meer geld bij hun lokale Rabobanken, waardoor de totale spaargelden met 3% toenamen tot 125 miljard euro. Het marktaandeel sparen van de Rabobank Groep bleef met 39% nagenoeg stabiel.

Door instroom van vermogen en waardestijgingen van de US dollar en de Zwitserse frank groeide het beheerd en bewaard vermogen van klanten met 9% tot 250 miljard euro. Het beleggingsrendement voor onze klanten was door het beursklimaat gemiddeld negatief.

Hoger rente- en provisieresultaat

Bij de lokale Rabobanken droeg volumegroei bij aan de toename van de rentewinst in de eerste helft van 2010. Mede door een stijging van het aantal herfinancieringtransacties namen bij Rabobank International de provisiebaten flink toe. De groei van het beheerd vermogen resulteerde bij Robeco en Sarasin in een stijging van de vermogensbeheerprovisies. Ook bij De Lage Landen steeg de rentewinst. Bij Rabo Vastgoedgroep steeg de rentewinst en ook werden meer woningen verkocht.

Scherp blijven sturen op kosten

Binnen de hele Rabobank Groep ligt de focus op kostenbesparingen. Zo daalden de bedrijfslasten niet alleen bij de lokale Rabobanken verder, maar ook bij Robeco en Rabo Vastgoedgroep. In het verlengde van de klantbehoeften zal daarbij nog meer worden ingezet op virtuele kanalen. Ook worden processen verder gestroomlijnd.

Vermogenspositie verder verbeterd en liquiditeitspositie onverminderd sterk

Dankzij het economisch herstel daalden de dotaties aan de voorziening voor kredietverliezen vooral bij de lokale Rabobanken en bij Rabobank International. De waardeveranderingen daalden op groepsniveau van 55 naar 27 basispunten van de gemiddelde kredietverlening. Dat is dus een halvering ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Overeenkomstig haar risicoprofiel heeft Rabobank een zeer beperkte exposure op Europese overheidsobligaties die door de markt op dit moment als minder kredietwaardig worden gepercipieerd. Ook de door het Comité van Europese Toezichthouders op Banken (CEBS) geïnitieerde stresstest bevestigde het relatief lage risicoprofiel van Rabobank en de sterke buffers voor mogelijke tegenvallers.

De vermogenspositie werd verder verstevigd; het eigen vermogen steeg voornamelijk door winstinhouding met 6% tot ruim 40 miljard euro. Het gehele jaarbudget voor langetermijnfunding werd al in de eerste helft van 2010 gerealiseerd. Via de uitgifte van de innovatieve 'Senior Contingent Notes' is 1,25 miljard euro aangetrokken. Ook werd voor 900 miljoen euro aan Rabo Extra Ledenobligaties uitgegeven. De liquiditeitspositie bleef onverminderd sterk.

Internationale groeistrategie

Vanuit onze strategische focus op food en agri heeft Rabobank International in de afgelopen maanden, samen met andere groepsonderdelen, de mogelijkheden onderzocht tot samenwerking met de Agricultural Bank of China.

In de Verenigde Staten werden de internationale retailbankactiviteiten uitgebreid met de overname van Napa Community Bank. Onlangs zijn daar de Butte Community Bank en Pacific State Bank aan toegevoegd, waarmee in Californië een netwerk van 120 vestigingen is ontstaan.

De voorzichtige groeistrategie in belangrijke food- en agrilanden levert met name voor onze internationaal opererende zakelijke klanten interessante perspectieven op. In het kader van deze strategie en de expansiemogelijkheden in India zijn voorbereidingen getroffen tot het verkrijgen van een eigen bankvergunning in India. Daartoe heeft Rabobank haar belang in de Yes Bank afgelopen halfjaar afgebouwd tot 4,9%.

Mondiaal herstel in eerste halfjaar 2010

Het wereldwijde economisch herstel dat medio 2009 inzette, heeft zich in de eerste helft van 2010 voortgezet. In de meeste opkomende economieën buiten Europa was de economische groei sterk genoeg om het tijdens de recessie verloren productievolume weer in te halen. Met name het herstel in Azië was indrukwekkend. Voor de Verenigde Staten, Japan en veel Europese landen geldt dat het economisch herstel nog onvoldoende was om de gevolgen van de recessie te compenseren. In de tweede helft van 2010 zal de mondiale economische groei waarschijnlijk afvlakken. In opkomende markten willen overheden en centrale banken een oververhitting van de economie voorkomen. In westerse landen wordt de positieve impuls van stimulerend monetair beleid en begrotingsbeleid steeds kleiner.

Rust terug op financiële markten?

Een omvangrijk reddingsplan van de Europese Unie en het IMF heeft enige rust op de financiële markten gebracht. De onrust ontstond door twijfels over de kredietwaardigheid van een aantal overheden. Toch blijven de financieringskosten voor de Zuid-Europese landen en Ierland relatief hoog en zijn deze landen gedwongen om dit jaar al forse bezuinigingen door te voeren. Volgend jaar voegen zich nog meer landen in het bezuinigingskamp, waardoor het economisch herstel ook in 2011 waarschijnlijk gematigd zal blijven.

Economisch herstel in Nederland mondjesmaat

De Nederlandse exportgeoriënteerde economie profiteert van het wereldwijde economisch herstel. Een flinke stijging in de eerste helft van 2010 zorgde ervoor dat het volume van de uitvoer weer boven het niveau ligt van voor de crisis. De toename van de wereldvraag zorgde ook voor een stevig herstel van de industriële productie. De zwakke binnenlandse dynamiek temperde echter het economisch herstel, waardoor het niveau van de economische activiteit nog altijd een stuk lager is dan in 2008. De zwakke arbeidsmarkt en onzekerheid over komende bezuinigingen spelen het vertrouwen van huishoudens en bedrijven parten. Met het afzwakken van de mondiale economische groei in het tweede halfjaar, zal ook in Nederland het verdere economisch herstel mondjesmaat zijn.

Vooruitblik tweede halfjaar 2010

Het verwachte voorzichtige herstel van de economie in het tweede halfjaar van 2010, zal bij onze klanten leiden tot een geringe toename van het activiteitenniveau, waardoor de groei van de kredietverlening beperkt zal blijven. Voor de waardeveranderingen verwachten wij dat deze op een lager niveau uitkomen dan in 2009, maar nog wel boven het langjarig gemiddelde zullen liggen.

Rabobank Groep voorziet in het tweede halfjaar een verdere verbetering van de vermogenspositie en de liquiditeitspositie blijft naar verwachting ruim.

Voor meer informatie

Om 11:00 uur is het halfjaarverslag 2010 online beschikbaar op: www.rabobank.com/jaarverslagen.

Om 11:00 uur zijn de kerngegevens uit het halfjaarverslag beschikbaar voor mobiele telefoon op:

m.rabobank.nl/kerngegevens.




Rabobank Nederland