Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 25 augustus 2010

Vragen van de leden Heijnen en Samsom (beiden PvdA) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu

over het bericht dat staatssecretaris Huizinga zich op kosten van het ministerie heeft laten ophalen met een privéjet uit Italië


1. Kent u het bericht "Huizinga laat zich met privéjet uit Italië ophalen"?


2. Staan er in dat bericht feitelijke onjuistheden? Zo ja, welke?


3. Zijn er naast het in artikel 6 van het Voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen nog andere regels van kracht ten aanzien van reizen van bewindspersonen per vliegtuig?


4. Wat wordt concreet bedoeld met "de noodzakelijke faciliteiten"(uit artikel 6 Voorzieningenbesluit) die aan bewindspersonen ter beschikking worden gesteld voor dienstreizen? Wie en wat bepaalt wat in dit kader "noodzakelijk" is?


5. Was er in het onderhavige geval wel sprake van een dienstreis?


6. Is de minister VROM ook per privévliegtuig ten laste van de rijksbegroting teruggevlogen naar haar vakantiebestemming? Zo ja, waaruit bestond dan de noodzaak en waarom is er geen gebruik gemaakt van andere vervoersmiddelen?


7. Stonden er voor de genoemde reis andere minder dure en milieubelastende vervoersmogelijkheden open, zoals de (nacht)trein of (budget)vluchten van nabijgelegen luchthavens? Zo ja, waarom is daar dan geen gebruik van gemaakt? Zo nee, waarom niet?


8. Deelt u de mening van de ChristenUnie-leider en demissionair vicepremier dat het "niet relevant" is hoe de demissionair minister van VROM naar de begrotingsvergadering is gekomen? Zo ja, betekent dat dan dat bewindspersonen geheel naar eigen believen de wijze van vervoer ten behoeve van dienstreizen kunnen bepalen? Zo nee, waarom niet?


9. Acht u aanscherping van het genoemde voorzieningenbesluit ten aanzien van dienstreizen anders dan per auto gewenst? Zo ja, in welke zin en op welke termijn gaat u dit bewerkstelligen? Zo nee, waarom niet?


10. Herinnert u zich het algemeen overleg van woensdag 13 januari 2009 met de commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) over regels voor declaraties van bewindspersonen, bestuurders en ambtenaren? Is de genoemde reis van de demissionair minister van VROM daarmee in overeenstemming? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?