Productschap Diervoeder

Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 25 augustus 2010

Marktverordening Diervoeders wordt van kracht

Op 1 september 2010 is het zover: de Marktverordening Diervoeders, Vo. (EG) nr. 767/2009 die een jaar geleden werd gepubliceerd, is vanaf die dag van toepassing. Tegelijkertijd vervallen 8 andere Europese wetten.

Hieronder een overzicht

* Ri. 79/373/EEG, over het verkeer van mengvoeders;
* Ri. 80/511/EEG, over de verkoop van mengvoeders in niet gesloten verpakkingen of recipiënten;
* Ri. 82/471/EEG, over de bijzondere stikstofhoudende stoffen;
* Ri. 83/228/EEG, met richtsnoeren voor de beoordeling van stikstofhoudende stoffen;
* Ri. 93/74/EEG, over diervoeders met een bijzonder voedingsdoel;
* Ri. 93/113/EG, over het gebruik van en de handel in enzymen en micro-organismen en hun preparaten;
* Ri. 96/25/EG, over het verkeer van voedermiddelen, en
* Beschikking 2004/217/EG, over verboden producten in diervoeding.

Daarnaast wordt artikel 16 van Ri. 70/524/EEG (toevoegingsmiddelen) ingetrokken. Dit was het laatste artikel van deze oude toevoegingsmiddelen richtlijn, dat nog geldig was. De vervallen wetgeving zal na 1 september 2010 van de PDV website worden verwijderd. Natuurlijk zijn deze documenten wel nog te vinden op de website van de Europese Unie, EUR-Lex.

Het afgelopen jaar zijn, naast de Marktverordening zelf ook diverse implementatieverordeningen gepubliceerd. Ook deze zijn vanaf 1 september a.s. van toepassing. Hieronder een overzicht
* Vo. (EU) nr. 242/2010, de Communautaire catalogus;
* Vo. (EU) nr. 568/2010, een aanpassing van bijlage III (verboden voedermiddelen) van 767/2009 en tot intrekking van Beschikking 85/382/EEG, en
* Vo. (EU) nr. 454/2010, over de wijziging van enkele overgangstermijnen

Per 1 september a.s. gaat ook een aantal overgangstermijnen in
* Voor alle diervoeders, uitgezonderd die voor gezelschapsdieren, geldt dat voeders die vóór 1 september zijn geëtiketteerd volgens de "oude" wetgeving, in de handel mogen worden gebracht en op de markt mogen blijven tot de voorraden zijn uitgeput. Dit geldt voor voorraden in winkels, distributiecentra en bij producenten;
* Voeders voor gezelschapsdieren mogen nog tot 31 augustus 2011 worden geëtiketteerd volgens de "oude" wetgeving. Ook voor deze voeders geldt dat ze na deze datum in de handel mogen worden gebracht en op de markt mogen blijven tot de voorraden zijn uitgeput.
* Voeders met gehalte aan toevoegingsmiddelen groter dan 100 maal het vastgestelde gehalte in volledige diervoeders die voor 1 september rechtmatig in de handel zijn gebracht, mogen ook na deze datum in de handel worden gebracht en blijven, totdat een besluit is genomen over een wijziging van de lijst van bijzondere voedingsdoelen. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat er formeel vóór 1 september een verzoek moet zijn gedaan om het voedingsdoel van de genoemde voeders onder te brengen op de genoemde lijst (Vo. (EG) nr. 767/2009, artikel 8 lid 2).
* Voedermiddelen met chemische onzuiverheden ten gevolge van het productieproces en technische hulpstoffen (Vo. (EG) nr. 767/2009, bijlage I punt 1) mogen vermarkt worden, totdat specifieke maxima voor deze onzuiverheden en hulpstoffen zijn vastgesteld en in de Catalogus zijn opgenomen. De uiterlijke termijn voor de vaststelling en opname daarvan in de Catalogus is 1 september 2012.

Over de inhoudelijke wijzigingen die de nieuwe wetgeving met zich meebrengt, zijn het afgelopen jaar diverse bijeenkomsten en cursussen georganiseerd. Indien u vragen heeft over de gevolgen van deze wetgeving voor uw bedrijf, kunt u contact opnemen met uw brancheorganisatie, uw adviseur of het Productschap Diervoeder.

De komende maanden zullen nog diverse implementatieverordeningen worden vastgesteld en gepubliceerd. Het PDV zal hierover berichten via de Nieuwsbrief Wetgeving en de wijzigingen op haar website publiceren. Via het contactformulier kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrieven van het PDV.

Vo. (EG) nr. 767/2009 d.d. 13 juli 2009 (PDF, 954 kB)