Watersportverbond - KNWV

Zilver voor Daphne van der Vaart

woensdag 25 augustus 2010

Daphne van der Vaart heeft de zilveren medaille veroverd op de Jeugd Olympische Spelen. De zeilster steeg door een tweede plaats in de slotrace in de Byte-CII klasse van de derde naar de tweede plaats in het klassement.

Het is de vierde medaille van de Nederlandse ploeg in Singapore, na het goud voor de hockeysters, het zilver voor handboogschutter Rick van den Oever en het brons voor de wielerploeg.

In de laatste race verschenen, in tegenstelling tot de normale medalrace, alle boten aan de start. De race telde niet dubbel, maar mocht niet worden afgetrokken. Voorzichtigheid troef derhalve, een valse start zou de medaillekansen meteen tot nul reduceren. âEr stond een flinke stroming bij de start, dus ik heb een veilige plek gekozenâ, verklapte de Rijpweteringse haar strategie.

De stroming waarin Van der Vaart startte, draaide daarna gunstig. âIk heb in het eerst kruisrak geen risico genomen, gecontroleeerd gevaren en ik kwam als achtste bij de zijboei.â De Nederlandse hield met een schuin oog Constanza Stolz, de nummer twee in het klassement, in de gaten. Het verschil tussen haar en de Duitse moest vier boten zijn om het zilver te kunnen veroveren. âHet veld lag heel dicht bij elkaar vandaag.â

Van der Vaart sloeg vervolgens een goede slag. âVoor de wind heb ik als enige op de stroom gelet. Opnieuw ook gecontroleerd gevaren, en ik kwam als derde bij de bovenboei.â De Duitse lag inmiddels ver achter in plaatsen, maar omdat het veld redelijk compact voer, moest Van der Vaart scherp blijven.

Met de wind mee was de Zuid-Hollandse het hele toernooi al snel, zo ook in de finale. Ze haalde de zeilster uit Singapore bij en legde beslag op de tweede plaats. Het zilver was vervolgens zeker, de Duitse concurrente finishte in het achterveld en moest genoegen nemen met brons. Het goud was voor de Oostenrijkse Lara Vadlau.

âWaanzinnig blijâ, was het 16-jarige zeiltalent. âIk moest na een slechte tweede dag van heel ver komen. Ik had drie slechte races staan en mag er maar twee aftrekken. Ik heb daardoor het hele toernooi het gevoel gehad dat ik aan een inhaalrace bezig was. Ook vandaag nog.â

De stralende Van der Vaart wist één ding zeker. âIk heb heel veel geleerd hier, dat was niet zo geweest als ik het goud had gewonnen zonder fouten te maken. Die tweede dag, je moet soms in tien seconden een beslissing nemen en die kun je niet meer terugdraaien. Maar van de fouten die ik toen heb gemaakt heb ik in de volgende races profijt gehad, ik heb er duidelijk van geleerd, ervaren wat fout is en wat goed,â aldus de winnares van Jeugd Olympisch zilver.

Brons voor Just van Aanholt
Trainingspartner Just van Aanholt uit de Antillen voer na de medalrace van de meisjes ook voor zijn kans op een medaille. Voor zijn medalrace was hij na een knappe inhaalslag terug gekomen naar een 4e plaats met slechts een paar punten achterstand op nummer 3. In de medalrace ging hij voor de volle winst om in aanmerking te komen voor zo'n mooie Olympische medaille. De uiteindelijke winst in de medal race bleek ruim voldoende voor de bronzen plak! Een waanzinnig resultaat voor het hele team aan trainingspartners en be
geleiders vanuit Nederland en de Antillen.

Kiran Badloe
Kiran Badloe sloot de medalrace, na veel blessureleed de afgelopen week, af met een 16e plaats. Veel pech voor Kiran tijdens deze eerste Jeugd Olympische Spelen, maar zeker ook een enorme ervaring die hij dit najaar meeneemt richting het RS:X Jeugd WK te Cyprus.
De komende tijd staat in het teken van volledig herstel en
voorbereiding op het programma in de nieuwe RS:X-Talentploeg en het Jeugd WK.

Foto's NOC*NSF: Daphne van der Vaart Zilver (boven) / Just van Aanholt (onder)

www.nocnsf.nl/jeugdOS2010.

Uitslagen meisjes Byte CII

Uitslagen jongens Byte CII

Uitslagen jongens BIC Techno T293

Slideshow Jeugd Olympische Spelen

http://jeugdos2010.hyves.nl/

www.singapore2010.sg

http://www.youtholympicgames.org/tv_live.asp (live beelden vanuit de organisatie)