Belgische Federale Overheid

rebellen in het dorp Luvungi in Noord-Kivu

Charles Michel verbijsterd en geschokt door de verkrachtingen door rebellen in het dorp Luvungi in Noord-Kivu

Datum: 24 augustus 2010

De Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel, reageert geschokt op de bevestiging door de Verenigde Naties, afgelopen maandag, van de verkrachting van minstens 154 vrouwen door een groep rebellen van de Forces Démocratiques de Libération du Rwanda (FDLR) en van Maï-Maï-strijders in het dorp Luvungi in de provincie Noord-Kivu in het Oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Het incident vond plaats na de bezetting van het dorp door een groep rebellen van het FDLR op 30 juli. Gewapende mannen zouden vervolgens systematisch vrouwen verkracht hebben, alsook 4 kinderen, en dat gedurende 4 dagen, meestal voor de ogen van hun echtgenoot en kinderen.

Minister Michel vraagt aan de Congolese autoriteiten, alsook aan de VN-vredesmacht MONUSCO (Mission des Nations Unies pour la Stabilisation de la RDC) een onderzoek naar deze tragische gebeurtenis. De Minister toont zich verder bezorgd over de heropflakkering van het geweld in het Oosten van de DRC, waar de bevolking massaal op de vlucht slaat voor de aanvallen van het FDLR, met de catastrofale humanitaire gevolgen van dien.

Dit tragisch incident bewijst nogmaals dat systematische verkrachting een oorlogswapen blijft in het oosten van de DRC. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking speelt sinds verschillende jaren een belangrijke rol in de strijd tegen deze vernietigende plaag in Congo. Zo levert België via het programma voor de heropbouw van het oosten van Congo (Plan de stabilisation et de reconstruction de l'est-RDC - STAREC) ten bedrage van 10 miljoen euro actief steun aan de Nationale Strategie voor de Strijd tegen Seksueel Geweld.