Ministerie van Financiën

Ontwikkeling leidraad Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT)

Nieuwsbericht | 25-08-2010 | Integriteit

De komende maanden wordt er gewerkt aan het opstellen van een leidraad voor de uitvoering van de verplichtingen zoals vastgelegd in de WWFT. Doel is om deze begin 2011 gereed te hebben. Iedere toezichthouder ontwikkelt een specifieke leidraad voor de onder haar toezicht gestelden. Dit gebeurt in overleg met de relevante brancheorganisaties en met het ministerie van Financiën.

Dit jaar wordt Nederland geëvalueerd in het kader van de Financial Action Task Force (FATF). Beoordeeld wordt in hoeverre Nederland voldoet aan de 40 aanbevelingen ter bestrijding van witwassen en de 9 aanbevelingen ter bestrijding van terrorismefinanciering die de FATF heeft opgesteld. In februari 2011 wordt het evaluatierapport van Nederland behandeld in de plenaire vergadering van de FATF.

Onderwerpen leidraad (guidance)

Het is van belang om guidance te ontwikkelen ten aanzien van de uitvoering van de verplichtingen neergelegd in de WWFT. Meer specifiek zal de guidance antwoord moeten geven op, bijvoorbeeld, onderstaande vragen:
o Wat is het doel van de WWFT?
o Waar bestaat het cliëntenonderzoek uit?
o Wat zijn voorbeelden van hoog risico situaties en wat zijn voorbeelden van extra maatregelen die dan getroffen kunnen worden? o Hoe kan uitvoering gegeven worden aan de monitorverplichting?