Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Langdurig regen
25 augustus 2010 - Het wisselvallige weer houdt de komende dagen aan. Donderdag wordt zelfs een echte regendag met langdurig regen. Op verschillende plaatsen kan er zo'n 20 tot 40 mm vallen, lokaal meer dan 50 mm. Soms kan het ook onweren. Ook vrijdag wordt een natte dag waarbij ook de wind weer flink aantrekt. Het KNMI heeft opnieuw waarschuwingen uitstaan voor regen en wind.
Voorlopige neerslagkaart augustus 2010 (Bron: KNMI) Voorlopige neerslagkaart augustus 2010 (Bron: KNMI) Daarmee wordt deze week naar alle waarschijnlijkheid de natste en winderigste van de hele zomer. De buien die de afgelopen dagen over ons land trokken hebben plaatselijk aanleiding gegeven voor wateroverlast en schade door zware windstoten. De zwaarste buien deden zich voor langs buienlijnen die zondag voornamelijk over Limburg trokken, maandag over het westen en dinsdag over de noordelijke helft van het land. Op de neerslagkaartjes (zie onder Verder Lezen) zijn de actiefste buienlijnen af te leiden uit de lokaal grote hoeveelheden.

Natte augustus
Augustus is vrijwel het hele land al een natte maand. Op verschillende plaatsen is inmiddels al tussen 100 en 160 mm gevallen. Door de hoeveelheden die het KNMI de komende dagen verwacht komt de teller lokaal waarschijnlijk boven de 200 mm.

Normaal is augustus met landelijk gemiddeld 60 mm in 32 uur de droogste van de drie zomermaanden de droogste maand. Deze zomer is juni de droogste maand met landelijk gemiddeld 23 mm tegen 71 mm normaal. In juli viel vrijwel de normale maandsom van 76 mm.