GroenLinks
Maak een einde aan dubieuze particuliere jeugdzorg

Dinsdag 24 augustus 2010, 23:48u - Tofik Dibi

Demissionair minister Rouvoet (Jeugd & Gezin) moet per direct een einde maken aan dubieuze particuliere jeugdzorginstellingen. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi roept Rouvoet vandaag hiertoe opnieuw op. Voor de derde keer dit jaar kreeg de Inspectie Jeugdzorg signalen over onveilige situaties voor kwetsbare kinderen in dit soort instellingen. Het personeel is vaak ongeschoold, er wordt vaak geen zorg geboden en soms worden kinderen zelfs hardhandig aangepakt. Omdat het particuliere initiatieven zijn is er geen toezicht.

Dibi vindt het onbegrijpelijk dat er nog kinderen in dubieuze particuliere instellingen worden geplaatst. Als het aan GroenLinks ligt, is het voortaan niet meer mogelijk dat iedereen zomaar een crisisopvang of zorgboerderij voor jongeren kan opstarten. GroenLinks wil dat op alle vormen van jeugdzorg kwaliteitseisen en toezicht komt.

Vorig jaar deed Dibi met Kamervragen een klemmend beroep op de minister om een einde aan te maken aan deze dubieuze instellingen. Er werd beterschap beloofd, maar kennelijk is er in de praktijk weinig veranderd. Dibi wil dat Rouvoet nu stappen onderneemt en verantwoording aflegt tijdens een debat dat zo spoedig mogelijk gehouden zal worden in de Tweede Kamer.