Ingezonden persbericht


SP wil grondigere sanering vervuilde bodem Voltterrein

De gemeente Tilburg heeft het grondsaneringsplan van Philips goedgekeurd voor het ernstig vervuilde Voltterrein naast de IFF aan de Zevenheuvelenweg. Het plan houdt in dat de vervuiling in de grond blijft zitten maar dat er maatregelen in de bodem worden getroffen om verdere verspreiding te voorkomen. Volgens de SP-fractie in de Tilburgse gemeenteraad is dit pappen en nathouden en stelt het college hiermee een veel te lichte eis aan Philips voor de sanering van ongeveer zes miljoen kuub in de jaren zestig en zeventig ernstig met ondermeer oplossingsmiddelen vervuilde grond onder het voormalige Voltterrein en aangrenzende percelen. De SP wil ook weten wat de gevolgen zijn van het saneringsplan voor de drinkwaterkwaliteit, de volksgezondheid en voor de bedrijfsvoering van de overige ondernemingen op industrieterrein Kraaiven en daarbuiten.

Behalve ernstige bodemvervuiling is er op het voormalige Voltterrein ook sprake van een kleine bovengrondverontreiniging die doorsijpelt naar de bodem. De Wet Bodembescherming maakt het mogelijk dat in het saneringsplan van Philips de vervuiling niet wordt opgelost maar slechts ingedamd zodat die zich niet verder kan verspreiden. Buurbedrijf IFF dat schoon grondwater nodig heeft voor zijn productie is bang voor het weliswaar beperkte risico van verspreiding van de vervuiling en heeft bij de Raad van State bezwaar gemaakt tegen het saneringsplan en de goedkeuring ervan door de gemeente. Ook andere bedrijven op industrieterrein Kraaiven maken zich zorgen. Volgens SP-fractieleidster Veerle Slegers is de verontreiniging zo ernstig dat de gemeente strengere eisen moet stellen en Philips verplichten de vervuiling de komende jaren niet alleen in te dammen maar ook te verminderen.

Slegers wijst ook op de precedentwerking die kan uitgaan van de ruimte die de gemeentelijke interpretatie van de Wet Bodembescherming biedt aan andere eigenaren van sterk vervuilde terreinen: "Wat doet de gemeente in zulke gevallen? Ook dan de eigenaar toestaan alleen beheersmaatregelen te nemen in plaats van actief de verontreiniging tegen te gaan? Wat betekent dat voor de kwaliteit van het leefmilieu in Tilburg?" Daarnaast betwijfelen de socialisten of de gemeente de deskundigheid en de personele capaciteit heeft om de sanering door Philips langdurig actief te monitoren, wat haar wettelijke plicht is: "Zeker nu het college het voornemen heeft om 20% te bezuinigen op de ambtelijke organisatie kun je je afvragen of het gemeentelijk toezicht op de sanering en de Tilburgse bodemkwaliteit wel zo goed is geregeld", zegt Slegers.

Tilburg is vorig jaar uitgeroepen tot meest klimaatvriendelijke gemeente van Nederland omdat er zoveel gebeurt op het gebied van duurzaamheid. "Zo'n eretitel is een wassen neus als je als college toestaat dat een groot kapitaalkrachtig bedrijf als Philips relatief gemakkelijk afkomt van zijn verplichting om de vervuiling aan te pakken die een mogelijke bedreiging is voor bodem- en waterkwaliteit in een aanzienlijk gebied in Tilburg. "En dan hebben we het nog niet eens over de economische schade die andere Tilburgse bedrijven lijden waaraan -overigens terecht- wél zware milieu-eisen worden gesteld en die soms fors investeren om hun bedrijfsvoering duurzamer te maken".

Meer info:
SP Tilburg
Veerle Slegers 06 1001 9604


---- --