Ministerie van Defensie

Opleiding helikopterwapeninstructeur van start

25 augustus 2010, 12.05 uur

Vliegers en loadmasters van het Defensie Helikopter Commando zijn gisteren op vliegbasis Gilze-Rijen begonnen aan de exclusieve opleiding tot helikopterwapeninstructeur. Naast Nederland bieden alleen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de zogenoemde 'Helicopter Weapons Instructor Course' (HWIC) aan.

De cursisten krijgen gastcolleges van defensiefunctionarissen en sprekers van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium en TNO. Zo verbreden zij hun theoretische kennis over onder meer elektronische oorlogvoering, diepgaande techniek van de binnen het DHC opererende helikoptertypen, tactiek en het optreden en de samenwerking met andere eenheden.

Missies

In het praktijkdeel van 6 oefeningen ligt de nadruk op de uitvoering, instructie, evaluatie en standaardisatie van verschillende type missies. De trainingen waarin wordt samengewerkt met eenheden van landmacht, marine en marechaussee, vinden plaats in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Aan de HWIC nemen Apache gevechtshelikopters, Cougar- en Chinook transporthelikopters en F-16 gevechtsvliegtuigen deel.

De HWIC, verzorgd door 299 Squadron van het Defensie Helikopter Commando, duurt 15 weken en vindt voor de vierde keer plaats.