Belgische Federale Overheid

Belgische ontwikkelingssamenwerking

Tentoonstelling `Building a fair world' toont resultaten van de Belgische ontwikkelingssamenwerking

Datum: 25 augustus 2010

De nieuwe tentoonstelling `Building a fair world' kiest er bewust voor om burgers fotografisch in de kijker te plaatsen, burgers die zelf aan hun ontwikkeling werken in vijf partnerlanden van België. De tentoonstelling bestaat uit 24 panelen, een introductiepaneel en 23 foto's in groot formaat (1,50 m op 1,50 m). Bij elke foto hoort een titel en een legende met concrete informatie over de resultaten die met Belgische overheidssteun werden bereikt. De teksten zijn in het Engels, Frans en Nederlands.

Het introductiepaneel stelt het algemeen kader van de Belgische ontwikkelingssamenwerking voor.

Ecuador : 4 panelen illustreren de steun van België aan de Ecuadoraanse regering. De gefotografeerde personen staan centraal in projecten voor de bevordering van de lokale economie of het verbeteren van de toegang tot de gezondheidszorg.

Mali : 5 panelen geven de bezoeker een kijk op de projecten van de Belgisch-Malinese samenwerking. Ze illustreren de 2 belangrijkste krachtlijnen: de plattelandsontwikkeling en de consolidatie van de hervormingen op het vlak van decentralisatie en deconcentratie van de overheidsdiensten. Een paneel belicht de - in de onderwijssector - nieuwe modaliteit budgethulp, een ander paneel toont de resultaten van een project voor de civiele maatschappij dat steun krijgt van het micro-interventieprogramma.

Marokko : er werden 4 panelen geselecteerd om de Belgische steun aan de Marokkaanse overheid in beeld te brengen. Er worden verschillende aspecten van de samenwerking belicht: de verbetering van de levensomstandigheden van de plattelandsbevolking, meer bepaald via een verbeterde toegang tot water, beroepsopleiding voor jongeren, speciale steun aan de vrouwen van Ouarzazate en aan onderzoek.

Democratische Republiek Congo : 5 panelen illustreren de Belgisch-Congolese samenwerking en haar pijlers: verbetering van de toegang tot water, strijd tegen de slaapziekte, onderwijs en heraanleg van plattelandswegen.

Vietnam : 5 panelen tonen de medewerkers van de samenwerking België-Vietnam. Ze zijn actief in projecten voor duurzaam waterbeheer, steun aan de lokale economie, verbetering van de gezondheidszorg en opleiding in de bergstreken in het noorden. Er gaat ook aandacht naar het onthaal van beursstudenten uit alle partnerlanden in België en hun bijdrage aan de ontwikkeling van hun land na hun terugkeer.

Verenigingen, scholen en gemeenten kunnen kosteloos (vervoer en opstelling) de tentoonstelling ontlenen.

De tentoonstellingskit omvat:

o 24 op canvas gedrukte panelen met oogjes (gaatjes om die op te hangen), gecoat conform de brandveiligheidsnormen, met een dimensie van telkens 150 x 150 cm.

o 24 aluminium lijsten die uit elkaar kunnen gehaald worden (4 tubes en 4 tubehoeken).

o Elementen om de aluminiumstructuur aan het hek (of aan een andere drager) vast te maken.

o Rekkers met haakjes voor het vastmaken van de zeilen (24/zeil).

De zeilen kunnen bij voorkeur buiten opgehangen worden, zodat de tentoonstelling echt een voor iedereen toegankelijk evenement wordt. De openluchttentoonstelling kan op het hek van een park, een school of een plein plaatsvinden.