Gemeente Breda

Bredase glasbollen naar Bonaire

Afvalservice van de Gemeente Breda laat 18 glasbollen verschepen naar Bonaire. Door de aanleg van ondergrondse glascontainers zijn deze bollen niet meer nodig in Breda.

Op Bonaire gaat het afvalbedrijf Selibon ze opnieuw gebruiken voor het gescheiden inzamelen van glas.

Wethouder Wilbert Willems: âAl meerdere jaren wisselen we kennis en ervaring uit met Bonaire op het gebied van milieu en afval. Met de levering van de glasbollen willen we het eiland een steuntje in de rug geven bij het opzetten van de gescheiden inzameling van afval.â

Afvalservice is momenteel in Breda druk bezig om alle glasbollen te vervangen door ondergrondse voorzieningen. De inmiddels bekende zuilen in de vorm van een fles, passen beter in het straatbeeld. Vanwege de grotere capaciteit is het minder vaak nodig deze containers leeg te maken, wat minder vervoerbewegingen met zich meebrengt. De glasbollen die zo overblijven zijn afgeschreven, maar nog goed bruikbaar. In het kader van het samenwerkingsverband (twinning) die Breda en Bonaire sinds 2007 met elkaar hebben op het gebied van milieu en afval, is gekeken naar de mogelijkheid om de glasbollen voor de inzameling op Bonaire in te zetten. Dankzij een goede samenwerking met de Koninklijke Marine en de expediteur CEVA is het gelukt om de glasbollen kosteloos te laten verschepen.

De zogenaamde âtwinningâ is een samenwerking op het gebied van milieu en afval. Ervaring en ondersteuning wordt geleverd op het gebied van milieuregulering van bedrijven, de gescheiden inzameling van afval en verwerking hiervan, energie en waterbesparing.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) International begeleidt en financiert dit samenwerkingsverband als ondersteuning van Bonaire in het overgangsproces naar de status van een Nederlandse gemeente.

Breda, 25 augustus 2010