Rechtbank Almelo


Driemaal celstraf voor gewelddadige overval op winkel

Almelo, 24 augustus 2010 - De rechtbank Almelo heeft drie van de vier verdachten van een gewelddadige overval op een winkel in Enschede veroordeeld tot (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen. Een verdachte is als medeplichtige veroordeeld en krijgt daarom - naast een lagere celstraf met een groter voorwaardelijk deel - een werkstraf opgelegd. De verdachten moeten bovendien een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. De zaak van de vierde verdachte is aangehouden.

Feitenrelaas
Op 5 maart 2010 zijn vier 18-jarige verdachten - het hoofd bedekt met bivakmutsen - een winkel van de firma Cash Converters aan de Beltstraat te Enschede binnen gegaan, alwaar zij de twee aanwezige medewerkers onder bedreiging met een mes op de knieën hebben gedwongen. Vervolgens hebben zij sieraden en EUR 125,- weggenomen.

Terechtzitting
De inhoudelijke behandeling van deze strafzaken heeft plaatsgevonden op 10 augustus 2010. De officier van justitie eiste ten aanzien van de drie verdachten (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen van respectievelijk 24, 30 en 42 maanden, alsmede toewijzing van een civiele vordering aan de benadeelde partijen. De verschillen in de strafeis worden verklaard door de rollen die de verdachten bij deze overval hebben gespeeld, de eerdere veroordeling voor een geweldsdelict met een mes van een van de verdachten en - ten aanzien van de laatste verdachte - nog drie andere gevallen van straatroof.

Motivering strafoplegging
De rechtbank is van oordeel dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan een brute overval en hiermee de persoonlijke levenssfeer van de beide slachtoffers ernstig hebben aangetast. Beide slachtoffers ondervinden daarvan nog dagelijks gevoelens van angst en onzekerheid. Verdachten hebben zich hiervan vooraf geen enkele rekenschap gegeven. Achteraf heeft slechts een van hen spijt betuigd jegens de slachtoffers.
De rechtbank heeft bij de straftoemeting rekening gehouden met de jeugdige leeftijd van de verdachten. De ernst van de feiten en de professionele opzet van het misdrijf rechtvaardigen echter aanzienlijke gevangenisstraffen.

Straf
De eerste verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 14 maanden voorwaardelijk, en een werkstraf van 240 uur.
De tweede verdachte is - mede vanwege de tenuitvoerlegging van de in 2008 opgelegde voorwaardelijke jeugddetentie voor een geweldsdelict met een mes - veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.
De derde verdachte is - voor dit delict alsmede voor een drietal (gewelddadige) straatroven van tassen en gsm - veroordeeld tot 42 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De proeftijd bedraagt in alle gevallen twee jaar en als bijzondere voorwaarde is gesteld dat verdachten zich dienen te houden aan de aanwijzingen van de reclassering. De verdachten dienen tevens gezamenlijk EUR 1.000,- te betalen aan elke benadeelde partij.

LJ Nummers

BN4867
BN4868
BN4869

Bron: Rechtbank Almelo
Datum actualiteit: 25 augustus 2010 Naar boven