Royal Haskoning


25-08-2010
Vijf jaar na orkaan Katrina - Royal Haskoning werkt mee aan veiligheid New Orleans


Op zondag 29 augustus is het vijf jaar geleden dat de orkaan Katrina over New Orleans raasde. Royal Haskoning werd gevraagd het US Army Corps of Engineers (USACE) te assisteren bij het veiliger maken van New Orleans na deze ramp. Een deel van de constructie van een waterkeringsysteem dat het vaste land moet beschermen tegen een herhaling van de ramp van 2005 is nu gereed, terwijl aan andere delen nog volop gewerkt wordt. Het totale systeem moet vóór 1 juni 2011 bescherming bieden tegen waterstanden en golven die gemiddeld eens in de 100 jaar voorkomen. Na 2011 ligt de focus op beheer en onderhoud.

Hiervoor is inmiddels een digitaal informatiesysteem voor waterkeringen en een stormatlas ontwikkeld om de dijkbeheerder beter te assisteren. Het team van Royal Haskoning is de afgelopen vijf jaar actief geweest met advisering op het gebied van hoogwaterbescherming en kustbeheer in New Orleans. De intensieve samenwerking met opdrachtgever USACE heeft geleid tot innovatieve bijdragen aan technische oplossingen voor onder andere het ontwerp en de constructie van drie stormvloedkeringen. Ook levert Royal Haskoning assistentie bij strategische plannen voor het gebied ten zuiden van New Orleans en de Mississippi River ter voorbereiding op politieke besluitvorming. Tegelijkertijd werd gewerkt aan verbetering van het dijkensysteem en vraagstukken als hoe voorkomen kan worden dat dijken doorbreken als het water toch hoger komt te staan dan voorzien. Mathijs van Ledden, Royal Haskoning-expert op het gebied van kust en rivieren, maakt inmiddels ook deel uit van het crisisteam als zich een orkaan voordoet. Het Royal Haskoning team ter plaatse bestaat verder uit experts uit Engeland en Nederland.

Het waterkeringsysteem is belangrijk voor de bescherming van de stad en het achterland. Sleutelelementen in dit nieuwe systeem zijn drie stormvloedkeringen. Op dit moment is 90 procent van de IHNC Barrier in het oosten van de stad gereed. Van het West Closure Complex aan de zuid kant van de stad is 30 procent voltooid. Het bouwwerk moet af zijn voor het volgende orkaanseizoen (1 juni - 30 november). Met de constructie van de Seabrook Barrier aan de noordkant van de stad is dit voorjaar begonnen. Werk in het water zal waarschijnlijk moeten wachten tot na het orkaanseizoen. De stormvloedkeringen en de dijken zullen per 1 juni 2011 de beloofde bescherming moeten bieden tegen waterstanden en golven met een kans van 1% per jaar (100-jarig beschermingsniveau).

Na 2011, als de bouw van de dijken en keringen voltooid is, zullen de lokale waterschappen dit systeem beheren en onderhouden. Hiervoor heeft Royal Haskoning samen met haar partners onder andere een nieuw digitaal informatiebeheersysteem voor waterkeringen ontwikkeld speciaal voor het verantwoordelijke waterschap (South East Louisiana Flood Protection Authority). Op dit moment wordt binnen dit beheersysteem gewerkt aan een module om de deuren van de keringen centraal te kunnen monitoren. De nieuwe module moet medio september, tijdens de piek van het orkaan seizoen, operationeel zijn en de dijkbeheerder in één oogopslag een totaal overzicht kunnen geven van de stand van zaken. Met deze informatie kunnen vervolgens maatregelen worden genomen. Eerder ontwikkelde Royal Haskoning al de Stormatlas waarmee snel een inschatting gemaakt kan worden van de kans op overstroming rondom de stad.

De internationale expertise van Royal Haskoning wordt ook ingezet voor het herstel van de aangetaste natuurlijke moerasgebieden in het kustgebied van Louisiana. Algemeen wordt aangenomen dat deze moerassen een remmende werking hebben op de waterhoogte en golven die door orkanen worden veroorzaakt. De bijdrage van Royal Haskoning richt zich hierbij vooral op het bepalen van de effectiviteit van aftakkingen van de Mississippi Rivier die meer zoet water in de moerasgebieden rondom de stad moeten brengen.