Ingezonden persbericht


Persaankondiging

Tilburg, maandag 16 augustus 2010

Opening Spruitenstroompje tjdens bijeenkomst De Hilver

Op 25 augustus komen de verschillende organisaties die betrokken zijn bij de herinrichting van de Hilver bijeen in Oisterwijk. Zij vieren dan de ingebruikname van het Spruitenstroompje én de start van de campagne 'De Hilver, de vrije loop'.

Spruitenstroompje

Tijdens de bijeenkomst staat één van de bijzondere deelgebieden/-projecten in De Hilver centraal: het Spruitenstroompje. Na jaren van voorbereiding wordt een gedeelte van deze zijloop van de Reusel nu in gebruik genomen. Het traject van deze beek is deels nieuw en deels hersteld. Het is één van de concrete resultaten waarbij de verschillende partijen, die samenwerken aan het landinrichtingsproject De Hilver, aanwezig zijn om dit speciale moment met elkaar te vieren.

'De Hilver, de vrije loop'

De opening van het Spruitenstroompje vormt tevens de aftrap van de campagne 'De Hilver, de vrije loop'. Deze campagne is bedoeld om omwonenden en andere betrokkenen te informeren over de ontwikkelingen in De Hilver. Zij zullen hier vanaf het najaar nog veel over horen. Het publiek krijgt dan ook de kans om leuke momenten in de uitvoering zelf mee te maken!

Samenwerkende partijen

De bijeenkomst is kort en informeel. Aanwezig zijn de partijen die betrokken zijn bij landinrichtingsproject De Hilver, zoals de landinrichtingscommissie, Dienst Landelijk Gebied, gemeenten, Grontmij, terreinbeherende instanties, het waterschap, ZLTO, de provincie en de aannemerscombinatie.

Achtergrondinformatie De Hilver

De Hilver ligt voor het grootste gedeelte in de gemeenten Hilvarenbeek en Oisterwijk en heeft een oppervlakte van ongeveer 8.120 hectare. In dit gebied wordt de verkaveling voor de agrariërs verbeterd. Daarbij worden de oude structuren in het landschap zoveel mogelijk gehandhaafd en waar mogelijk beter zichtbaar gemaakt. Daarnaast worden ecologische verbindingen gerealiseerd, wordt ca. 700 hectare ecologische hoofdstructuur en ca. 70 hectare landschapsplan aangelegd. In de komende jaren wordt tevens de recreatiemogelijkheden verbeterd.

De werkzaamheden die hiervoor nodig zijn, zijn bijvoorbeeld het graven en dempen van waterlopen, de aanleg van diverse kunstwerken, de hermeandering van de Reusel en het maken van waterbergingen. Deze werkzaamheden zijn begin januari van dit jaar begonnen en zijn uiterlijk eind 2011 klaar.