Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 18 augustus 2010

EYE Open Air
Films met live muziek in Overhoeks

Met het oog op het vertrek eind 2011 naar het nieuwe onderkomen in Overhoeks laat EYE Film Instituut Nederland zich deze zomer alvast zien rond 't IJ. Bij de Toren Overhoeks, tegenover het Centraal Station, vindt op 25 en 26 augustus Eye Open Air plaats: gratis filmvertoningen in de openlucht met live muziek. De driemansformatie Arts The Beatdoctor - veelgeprezen act met instrumentale jazzy hiphop - treedt op bij de sciencefictionthriller Gattaca (1997, met o.a. Uma Thurman) en DJ's Dollkraut en Bert de Rooij draaien electro, jazz, house en soul bij Roman Polanski's klassieker Mes in het water (1962). 25 en 26 augustus, EYE Open Air, Overhoeks. EYE on the Move, vanaf 19 augustus. Zie voor het volledige programma: www.eyefilm.nl

Voor de openluchtvoorstellingen in Overhoeks wordt een groot terras gebouwd bij de Toren Overhoeks, de karakteristieke hoogbouw uit 1971 van architect Arthur Staal, bij Amsterdammers ook wel bekend als 'de Shelltoren'. Er is plaats voor ongeveer 150 film- en muziekliefhebbers die, voordat de film begint, met een vrolijk glas in de hand kunnen genieten van het uitzicht over 't IJ. De films beginnen rond 21.15, de performers zijn vanaf 20.30 te horen, de bar blijft tijdens de voorstelling geopend, toegang is gratis.

Optreden Arts The Beatdoctor bij sciencefictionfilm Gattaca Arts The Beatdoctor, een van Nederlands grootste beloftes op het gebied van instrumentale jazzy hiphop, voorziet de sciencefictionfilm Gattaca (1997) van een live uitgevoerde, nieuwe soundtrack met een mix van klanken uit de wereld van soul, jazz en hiphop. Voor de eigenzinnige soundscape dient de originele, door Michael Nyman geschreven en uitgevoerde soundtrack als vertrekpunt. Arts The Beatdoctor bestaat uit frontman en oprichter Bas 'Arts' Vermolen (electronica), Tomas Delfgaauw (saxofoon, EWI) en Eric Spring (drums). Vermolen is ook te zien als lid van de The Q4 - aanstaand weekend op Lowlands - , een trio producers dat knippend en plakkend de muziekgeschiedenis plundert en lachend door de digitale mangel haalt.

De muziek van Arts The Beatdoctor leent zich uitstekend voor de begeleiding van de sciencefictionthriller Gattaca (met Ethan Hawke, Uma Thurman en Jude Law), waarin genetisch gemodificeerde supermensen de lakens uitdelen en gewone sterveling Vincent (Hawke), een 'In-Valid' met slecht hart, droomt van deelname aan een ruimtereis naar Saturnus. Regisseur Andrew Niccol (ook scenarioschrijver van The Truman Show) presenteert in zijn speelfilmdebuut een angstaanjagende toekomstvisie; de gerenommeerde filmcriticus Roger Ebert achtte Niccols eersteling zo geslaagd dat hij Gattaca prees als 'een van de slimste en meest provocatieve films binnen het sciencefictiongenre'. Gattaca / Andrew Niccols / (VS 1997) / Engels en Esperanto gespr., Nederlands ondert. 106' kleur. Voorstelling woensdag 25 augustus, Overhoeks, ca. 21.15.

Dollkraut meets Polanski
DJ's Dollkraut en Bert de Rooij voorzien Roman Polanski's klassieker Mes in het water (1962) van een live score met electro-, jazz-, house- en soulklanken. Met zijn eerste lange speelfilm sleepte Polanski een Oscar- (beste niet-Engelstalige film) en Gouden Leeuwnominatie in de wacht. Het scenario verhaalt van een aantrekkelijke jongeman die een lift krijgt van een welgesteld echtpaar en ingaat op de uitnodiging een weekendje mee te zeilen. Tussen de jonge lifter Andrzej en de booteigenaar ontstaat een broeierige machtsstrijd, de vrouw kijkt toe, de spanning escaleert. Mes in het water / Roman Polanski (PL 1962) Pools gespr., Nederlands ondert. 90' zwart-wit. Voorstelling donderdag 26 augustus, Overhoeks, ca. 21.15.

Met dank aan
Overhoeks, MK2, Rabobank, Unheard Film Festival, Optiek en ING Real Estate.




Ingezonden persbericht