Gemeente Oldenzaal


Bezoekers kunnen verkeersgedrag testen tijdens Twente Ballooning

24 augustus 2010

Van 25 tot en met 28 augustus is voor de 14e keer tijdens Twente Ballooning op recreatiepark Het Hulsbeek in Oldenzaal de Verkeersveilig DOE Manifestatie Twente. Deze manifestatie wordt in opdracht van Regio Twente georganiseerd door Kromstaf Organisatie & Educatie. Regio Twente, het samenwerkingsverband van de 14 Twentse gemeenten, zet zich in voor het verbeteren van de verkeersveiligheid in de regio. Tijdens de DOE manifestatie kan de bezoeker op een actieve manier de gevaren van zijn of haar gedrag in het verkeer ervaren. Want veilig thuis komen is niet vanzelfsprekend, maar ligt aan het (veilig) gedrag van alle verkeersdeelnemers. Voor de jeugd zijn er speciale activiteiten, waardoor zij bekend worden gemaakt met verkeer, verkeersregels en verkeersveiligheid.

Tijdens de DOE manifestatie maken bezoekers ook kans op een prijs. Iedere bezoeker van de manifestatie krijgt een `verkeerspaspoort' uitgereikt waarop alle activiteiten staan vermeld. Heeft iemand actief aan een onderdeel meegedaan dan wordt dit afgetekend. Heeft men drie of meer activiteiten uitgevoerd, dan kan het verkeerspaspoort ingeleverd worden. Voor de ouderen worden twee spectaculaire helikoptervluchten boven het Hulsbeek en Oldenzaal verloot. Voor de jongeren zijn er cadeaubonnen van McDonald's te winnen.

Er is een groot aantal activiteiten waar bezoekers aan deel kunnen nemen waaronder:

o De Driving Simulator
Deze rijsimulator laat de bezoeker diverse situaties ervaren die men onderweg tegen kan komen. De bezoeker leert deze gevaren herkennen en hoe zo veilig mogelijk te handelen. De instructeur let op de reactie van de bezoeker en of de juiste afstand aangehouden wordt. Daarnaast mag de bezoeker `aan den lijve' ondervinden welke invloed alcohol en medicijnen op het rijgedrag hebben. Deze unieke interactieve simulator maakt gebruik van realistische beelden.
o De Autogordelsimulator
Deze simulator maakt de bezoeker bewust van het (juist) dragen van de autogordel. Moet men plotseling stoppen, komt men in een noodsituatie of raakt men in een slip, dan is er een kans dat de auto over de kop gaat. Deze simulator leert de bezoeker, onder begeleiding, uit de gordel te komen als de auto ondersteboven hangt en hoe men weer veilig met beide benen op de grond komt te staan.
o Tunnelblik
Met behulp van Tactus, Stichting bestrijding alcohol- en drugsgebruik, kan de bezoeker tijdens de Manifestatie ervaren wat alcoholgebruik doet met het gezichtsveld van uw ogen.
o Reactietester en ogentester
Veilig Verkeer Nederland komt weer met de reactietester en de ogentester. Met de reactietester wordt de reactiesnelheid van de bezoeker gemeten. Aan de hand hiervan kan de bezoeker zien hoe groot de remafstand is die hij/zij nodig heeft bij een noodsituatie. In het verkeer kan men hier rekening mee houden bij het afstandhouden. Belangrijk voor in de woonwijken.
Bij de ogentester kan de bezoeker ervaren of het nodig is om een bezoek te brengen aan een oogarts of opticiën om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer.
o EHBO met de defibrillator
De vrijwilligers van de EHBOvereniging laten de bezoeker kennismaken met de defibrillator, waarmee mensen met een hartstilstand geholpen kunnen worden. Dat dit apparaat ook bij een verkeersongeval levens kan redden wordt gedemonstreerd op de kunstpop Annie. Ook kan men leren hoe men een noodverband kan aanleggen bij verkeersongevallen of huiselijke ongevalletjes.
o Ja/Nee spel
Dit spel meet de kennis van het verkeer bij de bezoeker. Dit wordt gedaan in de vorm van een competitie. De bezoekers gaan de strijd aan met elkaar, waarbij uiteindelijk één winnaar overblijft. Winnaars worden beloond met een bon van McDonald's.
o Dode Hoek voorlichting
Dit jaar wordt de manifestatie ondersteund met de voorlichting over de dode hoek van bussen en vrachtauto's. Chauffeursvereniging Friesland komt met een 18 meter lange trailer en waarmee de bezoeker bewust wordt gemaakt van deze gevaren, meestal met dodelijke afloop.

Voorlichting OV-chipkaart
Connexxion komt speciaal naar de DOE Manifestatie om, in samenwerking met Regio Twente, de bezoeker te informeren over de invoering van de OV-chipkaart. Hoe kan men de kaart aanvragen, hoe kan deze worden geactiveerd en uiteraard hoe gebruikt men deze kaart bij het reizen met het OV. Er is een prijsvraag over de OV-chipkaart waarmee bezoekers een leuke prijs kunnen winnen.

Dit is een persbericht van Regio Twente