Gemeente Lochem


Afkoppeling van regenwater: stand van zaken

De gemeente Lochem koppelt al enige tijd het hemelwater af van de riolering. Zo wordt het schone regenwater gescheiden van vuil rioolwater. Het hemelwater komt terecht in de bodem en in beken, sloten en vijvers. De gemeente voerde dit jaar afkoppelprojecten uit in Lochem, Gorssel, Almen en Eefde. Graag informeren wij u over de stand van zaken.

Algemeen
De projecten in Lochem, Gorssel, Almen en Eefde zijn ondertussen afgerond. Als uw straat is afgekoppeld, dan ziet u een wadi of straatkolken met het symbool van een waaier. Alleen in Gorssel moet het herstel van het groen nog gebeuren. Dit vindt plaats tijdens het aankomende plantseizoen in het najaar.

En verder?
De gemeente voert haar beleid nu verder uit. Waar de gemeente de riolering gaat vervangen, wordt het stelsel verbeterd. Ook bij nieuwbouw komt het nieuwe systeem. De volgende stap is meten wat de effecten van de afkoppeling zijn. Hierdoor kan de gemeente haar beleid beter uitvoeren en het systeem waar nodig verbeteren. Zo beschermen we nog beter het oppervlaktewater en kunnen we de riool nog meer ontlasten.

Hevige regenbuien
Bij hevige regenval kunt u zien dat de aangelegde retentievoorzieningen, de wadi's, vollopen. Het water in de wadi moet binnen een dag weer weg zijn. Inwoners kunnen bij de gemeente aangeven wanneer de wadi in hun buurt niet goed functioneert Wanneer bij een extreem hevige regenbui toch water in uw straat staat, hoeft u zich geen zorgen te maken, hiermee is rekening gehouden. Natuurlijk mag dit niet tot overlast leiden.

Wat doet de gemeente?
De gemeente past haar beleid op sommige punten aan om het oppervlaktewater te beschermen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het strooibeleid en het veegbeleid. Ook de brandweer past zich aan bij het blussen van een brand.

Wat kunt u doen?
U kunt ook bijdragen aan een beter milieu. Dit betekent dat u voorzichtig dient om te gaan met chemicaliën en milieubelastende stoffen. U brengt bijvoorbeeld bij voorkeur uw auto naar de wasstraat of u gebruikt biologisch afbreekbare shampoo. Wees voorzichtig met schoonmaakmiddelen, chloor en hondenpoep. Voor meer tips, kijk eens op www.riool.info.

Meer informatie
Wilt u meer weten over afkoppelen? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Openbare werken van de gemeente Lochem op (0573) 28 92 22 begin_of_the_skype_highlighting (0573) 28 92 22 end_of_the_skype_highlighting.