Ministerie van Defensie

Fregat beëindigt deelname antipiraterij-missie

25 augustus 2010, 10.10 uur

Hr. Ms. De Zeven Provinciën in actie tijdens Operatie Ocean Shield. Foto: ministerie van Defensie Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën heeft vandaag het operatiegebied rond de Golf van Aden verlaten. Hiermee beëindigde zij haar deelname aan de antipiraterij-operatie Ocean Shield.

Hr. Ms. De Zeven Provinciën vertrok op 15 juni 2010 vanuit Den Helder richting het inzetgebied en vanaf 1 juli 2010 vervult het fregat de functie van vlaggenschip voor het vlootverband Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Commandeur Michiel Hijmans heeft samen met zijn staf dit internationaal vlootverband vanaf het Nederlandse schip aangestuurd.

Aanpakken piraterij

De NAVO-operatie Ocean Shield heeft als doel de veiligheid in de geadviseerde scheepvaartroute door de Golf van Aden, de International Recommended Transfer Corridor (IRTC), te vergroten. Daarnaast vormt het verstoren en ontmoedigen van piraterij ook een belangrijk onderdeel van de missie. Het aantal kapingen van schepen door piratengroepen is de afgelopen periode afgenomen. Hr. Ms. De Zeven Provinciën heeft hierin een belangrijke bijdrage geleverd.

Aanval voorkomen

Met waarschuwingsschoten van onder meer het fregat wordt de skiff tot stoppen gedwongen. Foto: ministerie van Defensie

Zeer recent heeft het schip een piratenaanval op de Griekse tanker MV Anangel Innovation weten te voorkomen. Met behulp van waarschuwingsschoten van zowel de Lynx-boordhelikopter als de zware .50 mitrailleurs aan boord van Hr. Ms. De Zeven Provinciën is een skiff tot stoppen gedwongen. Nadat het boardingteam, bestaande uit eenheden van het Korps Mariniers, het bootje had onderzocht en bewijsmiddelen had verzameld, zijn de piraten met voldoende brandstof en water teruggestuurd naar het vaste land.

Middellandse Zee

Op dit moment keert Hr. Ms. De Zeven Provinciën terug naar de Middellandse Zee waar zij als stafschip van SNMG2 deelneemt aan Operatie Active Endeavour. Deze richt zich op het afschrikken en verstoren van mogelijke terroristische activiteiten in de Middellandse Zee. Daarnaast neemt het schip deel aan verschillende internationale oefeningen. Begin december wordt het marineschip weer terug verwacht in Den Helder.