Gemeente Kampen

Kamper inwoners tevreden over veiligheid en leefbaarheid in buurt

25-08-2010
In 2009 heeft de gemeente Kampen voor het eerst meegedaan aan de Veiligheidsmonitor. Door het houden van een enquête onder de inwoners worden de ervaringen beschreven rond leefbaarheid van de woonbuurt, beleving van buurtproblemen, onveiligheidsgevoelens, aangiftegedrag, ervaringen met veel voorkomende criminaliteit, het oordeel van de bevolking over het optreden van de politie en preventiegedrag. De uitvoering is gedaan volgens het landelijk geldende Handboek Veiligheidsmonitor door onderzoeksbureau Companen. Het onderzoek is uitgevoerd door een combinatie van internet-, schriftelijk en telefonisch enquêteren en is representatief gebleken.

Resultaten Veiligheidsmonitor
De belangrijkste conclusies uit de Veiligheidsmonitor zijn dat:
* De inwoners van Kampen gemiddeld iets meer tevreden zijn over de leefbaarheid in de woonbuurt dan het landelijk gemiddelde;
* De buurtproblemen die samenhangen met "dreiging" in Kampen veel minder voorkomen dan gemiddeld in Nederland;
* Kampen minder sociale overlast in de buurt kent dan gemiddeld in Nederland;

* De inwoners van Kampen beduidend minder vermogensdelicten ondervinden dan de gemiddelde Nederlander;

* Kampen bij verkeersoverlast in de buurt van de score van de gemiddelde Nederlander komt;

* De inwoners van Kampen minder overlast ervaren door verloedering in de buurt dan de gemiddelde Nederlander.

Integraal Veiligheidsbeleid
De Veiligheidsmonitor is een belangrijk instrument voor het ontwikkelen van Integraal Veiligheidsbeleid. Om tot een Integraal Veiligheidsbeleid te komen moeten prioriteiten worden gesteld binnen veiligheidsthema's. Deze thema's zijn: veilige woon- en leefomgeving, bedrijvigheid en veiligheid, jeugd en veiligheid, fysieke veiligheid en integriteit en veiligheid. De gemeente Kampen werkt eraan om het komend half jaar een geactualiseerd Integraal Veiligheidsbeleid te ontwikkelen en daarbij de veiligheidsmonitor als input te gebruiken.

Vervolg
Over twee jaar nemen wij weer deel aan de Veiligheidsmonitor. Uit de resultaten van dat onderzoek kunnen we trends en ontwikkelingen zien in de beleving van veiligheid en leefbaarheid van de burgers in de gemeente Kampen.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |