Ministerie van Financiën

Nieuw belastingverdrag met Japan ondertekend

Nieuwsbericht | 25-08-2010 | Belastingverdragen

In Tokyo is op 25 augustus 2010 het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Japan ondertekend. Het moment waarop het verdrag in werking treedt, is daarmee een stap dichterbij. In de nieuwe situatie gaat de bronbelasting omlaag. Dat maakt het voor Nederlandse ondernemers aantrekkelijker om zaken te doen in Japan, en tegelijk wordt het voor Japanse bedrijven interessanter om te investeren in Nederland.

De officiële ondertekening volgt op het inhoudelijke akkoord dat eind 2009 werd bereikt. Namens Japan is het nieuwe verdrag getekend door de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Mr. Koichi Takemasa. Philip de Heer, ambassadeur in Japan, zette in Tokyo de Nederlandse handtekening. Nu de ondertekening een feit is, wordt het nieuwe belastingverdrag zowel in Nederland als in Japan voorgelegd aan het parlement. De verwachting is dat de parlementaire behandeling door loopt tot in 2011, zodat het nieuwe verdrag waarschijnlijk per 2012 in werking treedt.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager is enthousiast over het nieuwe belastingverdrag. "Japan is van oudsher een belangrijke handelspartner voor Nederland. Dit verdrag met lagere tarieven stimuleert de wederzijdse investeringen en dat betekent een verdere versterking van de onderlinge handelsbetrekkingen. Daarnaast is in het nieuwe verdrag vastgelegd dat bij een eventueel geschil over dubbele heffing een onafhankelijke commissie in een arbitrageprocedure uitsluitsel geeft als Nederland en Japan er samen niet uitkomen. Voor de Japanners is dat een primeur."

Meer informatie


* Nieuwsbericht Overeenstemming belastingverdrag met Japan Nieuwsbericht | 18-12-2009 | Belastingverdragen