Politie Groningen

Woensdag 25 augustus 2010

Provincie Groningen, 25-08-2010

Jonge mannen bekennen inbraak en vernielingen in bunker

MARSUM De politie heeft vier jonge mannen (in de leeftijd van 17 tot 20 jaar) uit de gemeente Delfzijl aangehouden voor inbraak en vernielingen in een bunker in Marsum. De eigenaar Cold War Historical Centre deed aangifte, nadat onbekenden tussen 15 juli en 15 augustus in de grote bunker hebben ingebroken en vernielingen hebben gepleegd. De buurtagent kwam via via aan informatie en nodigde de heren voor een gesprek uit op het politiebureau. Ze bekenden ingebroken te hebben en vernielingen te hebben gepleegd aan koepels, sloten en roosters. Ze verklaarden altijd al eens in de bunkers te willen kijken. Ze kochten een betonschaar om er in te kunnen komen. Ze knipten een rooster open en gingen naar binnen. Bij een deur knipten ze een slot open. Ook werd gaaswerk en prikkeldraad kapot geknipt. Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Ze gaven zelf aan alle schade te willen vergoeden.

Gelddief aangehouden

MIDDELSTUM - De politie heeft dinsdagmiddag een 33-jarige man uit Bedum aangehouden.De verdachte werd door de bewoner van een boerderij aan de Fraamweg in Middelstum betrapt bij het stelen van geld uit een koelkast. De koelkast staat buiten bij de boerderij voor de verkoop van eieren. De bewoner kwam oog in oog te staan met de dief. Gealarmeerde agenten namen de Bedummer mee naar het politiebureau. Hij is ingesloten. De politie onderzoekt de diefstal.

Buschauffeur vindt vuurwapen in bus

DELFZIJL Een buschauffeur heeft dinsdagavond in zijn bus een op een vuurwapen gelijkend voorwerp aangetroffen. De chauffeur trof op een bank een plastic tas aan met daarin een vuurwapen en munitie. Hierop belde hij de politie. Het aangetroffen wapen werd beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Aanhouding na vernieling

HOOGEZAND - De politie heeft dinsdagavond een 48-jarige man uit Hoogezand aangehouden. De man had een ruit van een voordeur van een woning aan De Houtmanstraat in Hoogezand vernield. De gealarmeerde politie heeft de verdachte in de omgeving kunnen aanhouden. Waarom de Hoogezandster de ruit heeft vernield is nog onduidelijk. Hij is voor verder onderzoek ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op.

Autoinbreker op heterdaad betrapt

GRONINGEN Dankzij een alerte medewerker van de politiemeldkamer heeft de politie dinsdagnacht aan de L.J.Zielstraweg een 32-jarige autoinbreker uit Groningen op heterdaad aangehouden. De centralist zag vanuit de meldkamer hoe de man aan een slot van een geparkeerde auto stond te rommelen. Nadat was gezien dat hij het slot had geforceerd is hij aangehouden. Bij fouillering troffen dienders een paar schroevendraaiers bij hem aan. De inbreker is ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. De politie onderzoekt de zaak.

Alcomobilisten aangehouden

GRONINGEN - Een 33-jarige automobilist uit Bulgarije is dinsdagnacht door de politie aangehouden. De man werd in de Oude Kijk Int Jatstraat gecontroleerd. Hij bleek als bestuurder onder invloed van alcohol te zijn. Hij is meegenomen naar het politiebureau. Daar resulteerde de ademanalyse in een alcoholpromillage van ruim 1,2 promille. De Bulgaar is na verhoor met een boete van 250 euro heengezonden. Hij moest de boete wel direct betalen.

Dinsdagavond liep een 54-jarige automobilist uit Hoogezand tegen de lamp. Hij werd gecontroleerd in de Pelsterstraat in Groningen. Ook hij bleek als bestuurder onder invloed van alcohol te zijn. Hij is meegenomen naar het politiebureau. Daar resulteerde de ademanalyse in een alcoholpromillage van ruim 1,2 promille. Na verhoor kon hij met een rijverbod van 5 uur het politiebureau weer verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Inbrekers overlopen bij inbraak

ONSTWEDDE Een bewoner heeft dinsdagnacht rond 02:45 uur aan de Veenhuizen in Onstwedde twee inbrekers overlopen. De man hoorde lawaai bij zijn woning. Het tweetal bleek een deur van een schuur te hebben opengebroken. Het duo ging er op een fiets vandoor toen de bewoner zich bij de schuur meldde. Een zoektocht in de omgeving was zonder resultaat. De politie stelt een onderzoek in. De politie vraagt inwoners Onstwedde en omgeving alert te zijn. De afgelopen maanden zijn in Oost-Groningen meerdere zitmaaiers rondom woningen ontvreemd. De politie adviseert om zitmaaiers zoveel mogelijk uit het zicht te plaatsen. Tevens is het advies om ze achter slot en grendel te zetten.

Automobilist botst tegen gevel

APPINGEDAM - Bij een eenzijdig ongeval is dinsdagavond een 23-jarige bestuurder uit Appingedam gewond geraakt. De man reed over de de Farmsumerweg ter hoogte van het woonplein. Omdat een leeg blikje onder de rem- en gaspedaal was gerold verloor hij de controle over zijn auto. Hij kwam tegen de gevel van een winkel tot stilstand. De bestuurder, die licht gewond raakte, hoefde zich niet onder doktersbehandeling te stellen. De auto raakte zwaar beschadigd en werd door een bergingbedrijf afgesleept.

Mannen in gezochte auto aangehouden

GRONINGEN De politie heeft dinsdagmiddag een 24-jarige man uit Apeldoorn en een 23-jarige man uit Groningen aangehouden op het Martinikerkhof in Groningen. Het mannen bevonden zich in een auto welke werd bestuurd door een derde persoon, een 20-jarige vrouw uit de stad. Zij is vermoedelijk door het tweetal onder druk gezet. De 20-jarige had om die reden de auto in het centrum van de stad verlaten. Agenten hielden het duo kort daarop aan. Eerder die dinsdag waren de verdachten zeer waarschijnlijk ontkomen aan een routine verkeerscontrole in Friesland. De dienders sloegen dan ook aan op de kenmerken van de auto. Het tweetal had alcohol genuttigd. De politie stelt een onderzoek in. Tegen het duo zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde dinsdag 24 augustus op diverse plaatsen op snelheid:

Leens, N361:aantal geregistreerde voertuigen: 696, aantal overtredingen: 10, hoogst gemeten snelheid: 96 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Groningen, Friesestraatweg:aantal geregistreerde voertuigen: 2085, aantal overtredingen: 55, hoogst gemeten snelheid: 106 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Siddeburen, N33:aantal geregistreerde voertuigen: 1161, aantal overtredingen: 3, hoogst gemeten snelheid: 123 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Delfzijl, N360:aantal geregistreerde voertuigen: 1020, aantal overtredingen: 8, hoogst gemeten snelheid: 100 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Nieuwe Pekela, N366:aantal geregistreerde voertuigen: 1937, aantal overtredingen: 64, hoogst gemeten snelheid: 104 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Groningen, N46:aantal geregistreerde voertuigen: 250, aantal overtredingen: 23, hoogst gemeten snelheid: 138 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.