FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten maakt zich zorgen over toekomst V&D

Gisteren werd bekend dat warenhuis V&D voor oktober wordt verkocht. FNV Bondgenoten maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van het warenhuis. De vakbond wil met de toekomstige koper afspraken maken die de werkgelegenheid garanderen.

Henk van der Ploeg, bestuurder FNV Bondgenoten: "Het is een reële angst van werknemers dat er een nieuwe reorganisatie volgt zodra V&D in andere handen terechtkomt. Wij maken ons dan ook zorgen om de werkzekerheid van de 10.000 werknemers. Bovendien hebben de onderhandelingen over een nieuw sociaal plan nog geen resultaat opgeleverd."

Uit de halfjaarcijfers van Maxeda blijkt dat de winstgroei bij V&D inclusief La Place het grootst was. Van der Ploeg: "Het positieve resultaat is mede dankzij de inspanningen van de werknemers. Maxeda draagt 'A passion to serve' hoog in het vaandel, naar eigen zeggen van hoog tot laag. Maar de enigen die steeds de dupe zijn, zijn de werknemers."

FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond hebben topman Tony DeNunzio per brief opgeroepen de bonden te betrekken bij de selectie van een koper. "We willen de garantie dat de nieuwe eigenaar het V&D-concern intact laat en/of geen verregaande reorganisaties doorvoert die leiden tot een enorm banenverlies", aldus Van der Ploeg.

Warenhuis V&D heeft 62 filialen in Nederland en er werken bijna 10.000 medewerkers. Het hoofdkantoor staat in de Amsterdamse Bijlmer, daarnaast heeft V&D eigen distributiecentra in Aduard en Utrecht. V&D is onderdeel van het vroegere VendexKBB, dat nu Maxeda heet.