Gemeente Rotterdam

beter zicht met minder lampen

03 augustus 2010 | Gemeentewerken | persbericht

Beter zicht

De Vaanweg is sinds vorige maand verlicht met minder lampen en bijna de helft minder lichtmasten. Toch hebben weggebruikers beter zicht. Dit komt doordat de lantaarnpalen, met dubbele uithouder, nu in de middenberm staan in plaats van aan weerszijden van de weg. In de armaturen zit een dimbare lamp die wit licht uitstraalt.

De metaalhalogeenlampen gaan langer mee, zijn zuiniger, zorgen voor beter zicht en kleurherkenning en besparen extra energie door ze 's nachts te dimmen tot circa 60% van het vermogen.

Energiebesparing van 12,5 huishoudens
Uitgaande van 4100 branduren per jaar is de totale energiebesparing op de Vaanweg op jaarbasis 43.600 kWh, vergelijkbaar met het energieverbruik van 12,5 gemiddelde huishoudens. De besparing wordt veroorzaakt door het gebruik van minder en zuinigere lampen. Daarnaast wordt het lichtniveau 's nachts zes uur lang tot 60% van het vermogen gedimd. Dit levert een extra energiereductie op van 25%. De verkeersveiligheid komt door het dimmen niet in het geding. De verlichting is op de Vaanweg vervangen vanaf de kruising bij het Zuidplein tot aan de stadsgrens van Rotterdam. De reden was dat de openbare verlichting aan het einde van zijn levensduur was.

150 kilometer van geel naar wit
Tot eind 2010 heeft de gemeente Rotterdam vijf miljoen euro beschikbaar gesteld om oranje en gele openbare verlichting te vervangen door duurzamer wit licht met dimmogelijkheid. Het gaat om 8000 armaturen op hoofd- en toegangswegen zoals de Blaak, Kralingse Plaslaan en Zuiderparkweg, in totaal zo'n 150 kilometer. De maatregel leidt tot een besparing die vergelijkbaar is met het jaarlijkse energieverbruik van 600 gemiddelde huishoudens.