Rijksvoorlichtingsdienst

Van Middelkoop in hoger beroep tegen uitspraak inburgeringsplicht Turken

Minister Van Middelkoop voor Wonen, Wijken in Integratie en de gemeenten Rotterdam en Vlaardingen tekenen hoger beroep aan tegen de uitspraken van de rechtbank in Rotterdam, die oordeelde dat twee Turkse inwoners van deze twee gemeenten niet verplicht kunnen worden om in te burgeren.

In een uitspraak op 12 augustus jl. stelde de Rechtbank Rotterdam dat Turkse inwoners met een verblijfsvergunning niet verplicht hoeven inburgeren. Volgens rechtbank zou het niet geoorloofd zijn met betrekking tot de inburgeringsplicht onderscheid te maken tussen Turkse onderdanen en EU-onderdanen. Bovendien zou de inburgeringsplicht betrokkenen beperken bij de toegang tot werk.

De minister en de gemeenten zijn het daarmee niet eens. Zij zijn van mening dat inburgering Turkse inwoners juist helpt om te kunnen werken en meedoen in Nederland. Door deze uitspraak kan juridische onduidelijkheid ontstaan over de verplichting tot inburgering van Turkse inwoners die permanent in Nederland willen blijven of die nog geen Nederlander zijn.

De rechterlijke uitspraak vormt volgens de minister echter geen aanleiding voor gemeenten te stoppen met de uitvoering van de Wet inburgering voor Turkse inwoners of om terug te komen op eerder genomen beslissingen. Los daarvan zouden de Turken zichzelf tekort doen als zij niet zouden inburgeren en het aanbod van een inburgeringscursus van gemeenten zouden afslaan.

Noot voor redacties (