D66

dinsdag 24 augustus 2010

EU moet Iran oproepen Nederlandse in dodencel uit te leveren

Marietje Schaake roept Eurocommissaris Catherine Ashton op de zaak van Nederlands Iraanse Zahra Bahrami, die sinds december gevangen zit in Iran, aan te kaarten in Teheran.

doodstraf

Vooralsnog is het Bahrami´s familie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken niet gelukt om toegang tot de vrouw te krijgen. Mensenrechtenorganisaties vrezen ondertussen voor het leven van Bahrami die beschuldigd wordt van "mohareb", het beledigen van God. Hierop staat in Iran de doodstraf. De EU is fel tegenstander van de doodstraf. Schaake hoopt dat de zaak op EU niveau wordt opgepakt om zo meer druk op Teheran te leggen.

martelingen

"De omstandigheden in Iraanse gevangenissen zijn afschuwelijk. Het schrikbewind martelt, censureert en executeert stelselmatig oppositie leden. De situatie waarin Zahra Bahrami terecht is gekomen geldt voor duizenden Iraniërs. Hopelijk wordt de EU nu wakker geschud. De EU moet pal voor mensenrechten staan en zeker haar eigen burgers beschermen" zegt Schaake.

sancties

"De zaak van Zahra Bahrami onderstreept de urgentie om vanuit de internationale gemeenschap druk uit te oefenen op Teheran als het gaat om mensenrechten. Momenteel richten maatregelen zoals sancties zich uitsluitend op het nucleaire programma. Dat is een gemiste kans. Veiligheid en mensenrechten zijn met elkaar verbonden, een regime dat haar eigen burgers bruut neerslaat heeft geen geloofwaardigheid in de internationale gemeenschap."