Haven Amsterdam

Viering SAIL bij Haven Amsterdam succesvol verlopen

25 augustus 2010
Haven Amsterdam kijkt terug op een succesvolle nautische bijdrage aan de viering van SAIL 2010. Vanaf de start van de SAIL-IN Parade op 19 augustus tot en met het gereguleerde vertrek van de schepen gisteren is de viering van SAIL bij Haven Amsterdam succesvol verlopen. Haven Amsterdam is als thuishaven van SAIL traditiegetrouw nauw betrokken bij de organisatie van het evenement. In samenwerking met andere partners vervult zij een nautische spilfunctie.

Dit betekent dat Haven Amsterdam ervoor zorgt dat het scheepvaartverkeer vlot, veilig en milieuverantwoord verloopt. Duizenden schepen en bootjes werden afgelopen dagen in de haven verwelkomd. Ook op de wal kwamen bezoekers in contact met Haven Amsterdam, ondermeer door het havenlied dat zaterdagavond uit volle borst werd meegezongen door het publiek bij het hoofdpodium.

De organisatie van SAIL is in handen van de Stichting SAIL Amsterdam, in samenwerking met gemeente Amsterdam en veel andere betrokken partners en sponsoren.

Patrouillevaartuigen

Haven Amsterdam zette tijdens de viering van SAIL vrijwel de gehele organisatie van ruim 300 mensen in, de complete vloot van patrouillevaartuigen. In totaal patrouilleerden in samenwerking met andere partijen meer dan 30 boten op het water. In het havengebied was meer dan 5 kilometer kade vrij gemaakt voor de ontvangst van relatievaarten. Op het evenemententerrein bood Haven Amsterdam aan het publiek een veelheid aan activiteiten.

Nautische spil

Haven Amsterdam was de nautische spil bij de organisatie van SAIL, met het reguleren, begeleiden en faciliteren van de scheepvaart. Dit in samenwerking met regiopartners, de KLPD en dienst Binnenwaterbeheer Amsterdam. Samen met hen was Haven Amsterdam verantwoordelijk voor het handhaven van de veiligheid op het water in het SAIL-gebied en voor het waarborgen van een goede doorstroom van het scheepvaartverkeer op het IJ en in het Noordzeekanaal. Ook faciliteerde Haven Amsterdam de aan- en afvaarten van de schepen in het westelijk havengebied waar tienduizenden zakelijke bezoekers werden ontvangen voor relatievaarten van bedrijven.

Publiek

Het publiek genoot volop mee van de activiteiten van Haven Amsterdam. De publiekstrekker was het nieuwe Havenlied. Dat werd zaterdagavond tijdens het optreden van Zänph met Ellen ten Damme op het hoofdpodium massaal door het publiek meegezongen. Van het kunstproject ART-on-a-BOX werd zaterdag de twaalfde kunstcontainer onthuld, die de serie van vijf jaar kunst op containers compleet maakt. De onthulling werd gedaan door directeur Dertje Meijer van Haven Amsterdam, samen met André Toet, directeur van Havenbedrijf Rotterdam. Dit keer waren het twee kunstenaars samen, uit Amsterdam en Rotterdam, die de 12´e container beschilderden. Ook op het jongerenterrein in Noord had Haven Amsterdam diverse activiteiten georganiseerd om het publiek op een ludieke manier bekend te maken met de Amsterdamse haven.

Publiek leefde mee met de viering van SAIL, door beelden en blogs te maken op ondermeer twitter, hyves en facebook van SAIL Haven Amsterdam.

Gereguleerd vertrek

De tall-ships sloten SAIL maandag af met het gereguleerde vertrek. De schepen verlieten de Amsterdamse regio via de sluis in IJmuiden onder regie van Haven Amsterdam. De bemanning van de schepen zwaaide nog eenmaal volop om SAIL definitief af te sluiten. Haven Amsterdam kijkt terug op een succesvolle nautische bijdrage aan de viering van SAIL.

Meer informatie?

www.portofamsterdam.nl/sail

Voor persvragen: Henny Corten, hoofd communicatie Haven Amsterdam, telefoon 020-5234881