Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Onderzoek vernieuwing Revius Lyceum Doorn

Revius Lyceum Doorn

Op 24 augustus 2010 heeft het college besloten om samen met het Revius Lyceum drie scenario's voor vernieuwing van de school uit te werken.

De bedoeling is dat de gemeenteraad in het voorjaar 2011 een keuze maakt voor één van de scenario's.

Het Revius Lyceum wil graag een vernieuwing van haar schoolgebouw aan de Driebergsestraatweg. De school vindt dat nodig om beter en meer eigentijds onderwijs te kunnen geven. Het gebouw is opgericht eind vijfiger jaren en later uitgebreid in de zeventiger en negentiger jaren. Volgens het Revius is het de hoogste tijd om te moderniseren, het liefst via nieuwbouw.

In het afgelopen jaar is met het Revius onderzoek gedaan naar de staat van hun gebouw en is gesproken over wensen en mogelijkheden. Voorlopige conclusie is dat nieuwbouw niet zo maar aan de orde is. Dat heeft te maken met de forse investering die nieuwbouw vraagt en het feit dat zowel de gemeente als het schoolbestuur op dit moment daarvoor onvoldoende geld beschikbaar hebben. Het heeft ook te maken met het feit dat het vooral de oudere gebouwdelen zijn die aan groot onderhoud toe zijn, maar dat de nieuwere gebouwdelen nog in prima staat zijn. In het voortgezet onderwijs is het de school zelf die verantwoordelijk is voor de uitvoering en bekostiging van groot onderhoud.

Om een goede afweging te kunnen maken welke vernieuwing wenselijk en ook haalbaar is, is daarom besloten om drie scenario's voor de school uit te werken en die tegen elkaar af te wegen.

Daarnaast is de gemeente op dit moment bezig met een onderzoek naar een locatie waar op termijn (2017) een nieuw zwembad zou kunnen komen. De locatie van het Revius Lyceum is daarbij één van de opties die voldoet aan criteria van de gemeenteraad. Daarom wordt de optie van een nieuw zwembad bij een (deels) nieuw Revius Lyceum, ook uitgewerkt.

Dit betekent dat de volgende scenario's aan bod komen:


1 Een renovatie van het huidige schoolgebouw waarbij alleen groot onderhoud aan gebouw en installaties plaatsvindt, zodat het gebouw technisch gezien weer voor 20 jaar in orde is;


2 Gedeeltelijke nieuwbouw met renovatie waarbij in de school ook aanpassingen gedaan worden om anders en meer eigentijds onderwijs te kunnen geven;

2a Zoals scenario 2, maar dan met een nieuw zwembad;


3 Volledige nieuwbouw op de huidige locatie;

3a Zoals scenario 3, maar dan met een nieuw zwembad.

Een gezamenlijke projectgroep van gemeente en Revius werkt de scenario's uit en verwacht deze 1 januari 2011 klaar te hebben. Na die tijd zal besluitvorming plaatsvinden zowel over de vernieuwing van het Revius, als over de locatie voor een nieuw zwembad.