Gemeente Binnenmaas

Binnenmaas wil gemaal als gemeentelijk monument

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Binnenmaas is gestart met de procedure om het gemaal t Hooft van Benthuizen aan het Schouteneinde in Puttershoek aan te wijzen als gemeentelijk monument. Als het gemaal de status van monument verkrijgt is er meer zekerheid dat het voor de komende decennia bewaard blijft als cultuurhistorisch erfgoed in de Hoeksche Waard.

In de afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor het gemaal t Hooft van Benthuizen. Verschillende maatschappelijke organisaties hebben er bij de gemeente op aangedrongen om te streven naar behoud van het gemaal. De gemeente Binnenmaas is al enige jaren in gesprek met NCB Projectrealisatie over de ontwikkeling van het voormalige Haaboterrein aan het Schouteinde in Puttershoek. Het is de bedoeling op die plek woningbouw te realiseren. Het gemaal, tevens eigendom van NCB Projectrealisatie, maakt onderdeel uit van dit gebied.

Behoud

Sinds twee jaar vraagt de gemeente nadrukkelijk om een plan waarbij rekening wordt gehouden met behoud van het gemaal, ook al is het op dit moment in bouwkundig slechte staat. Ook woningcorporatie HW Wonen is betrokken bij de toekomst van het historische gebouw. Gezamenlijk hebben HW Wonen, NCB Projectrealisatie en de gemeente Binnenmaas een intentieovereenkomst afgesloten om de haalbaarheid van de realisatie van het totale plan Schouteneinde, inclusief restauratie van het gemaal, te onderzoeken. Hierin heeft HW Wonen aangegeven een bijdrage te willen leveren aan behoud en onder voorwaarden het gemaal te willen restaureren en exploiteren. Eén van de voorwaarden is dat er voldoende subsidies, waaronder een gemeentelijke financiële bijdrage, binnengehaald worden. De gemeente Binnenmaas is bereid zich hiervoor in te spannen. De status van monument helpt daar zeker bij.

De gemeente heeft nu besloten om de procedure tot aanwijzing als gemeentelijk monument te gaan starten. Dat geeft alle partijen meer zekerheid dat het gemaal voor de toekomst behouden blijft als cultureel erfgoed. Overigens verwacht het college in het najaar een voorstel met betrekking tot t Hooft van Benthuizen aan de gemeenteraad te kunnen voorleggen.