GroenLinks vertrouwen in de politiek Grote tekst

Terugvliegactie Huizinga slecht voor klimaat en vertrouwen in de politiek

Woensdag 25 augustus 2010, 12:34u - Ineke van Gent
* VROM

Demissionair minister Tineke Huizinga (VROM) is half augustus op kosten van haar ministerie met een privéjet heen en weer gevlogen van haar vakantie-adres in Italië om een kabinetsvergadering in Den Haag bij te wonen. GroenLinks-Kamerleden Ineke van Gent en Liesbeth van Tongeren stellen hierover vandaag Kamervragen. Zo wil GroenLinks weten of het ministerie van VROM vaker gebruik maakt van privévluchten en of er geen andere manieren waren om naar Nederland te komen.

"Deze terugvliegactie van Huizinga roept veel vragen op en draagt niet bij aan het vertrouwen in de politiek. Het is decadent dat de minister zich op kosten van de belastingbetaler per privéjet heeft laten vliegen." zegt Van Gent.

GroenLinks vindt de terugvliegactie ook in tijden van de klimaatcrisis onverantwoord. "De minister van Milieu heeft in haar eentje net zoveel CO2 uitgestoten als honderden Nederlandse vakantiegangers bij elkaar. Hoe kan Huizinga nu nog geloofwaardig van de eigen ministeries vragen om duurzaam te consumeren", aldus Van Tongeren.

Schriftelijke vragen van Kamerleden Ineke van Gent en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) aan de minister van VROM


1. Kunt u bevestigen dat u vorige week met een privéjet vanuit Italië naar Nederland bent gevlogen?

2. Gebeurt het vaker dat ministers zichzelf op kosten van de belastingbetaler laten terugvliegen van hun vakantieadres?
3. Bent u het met uw woordvoerder eens dat het per privéjet naar Nederland terugvliegen, de enige mogelijkheid was om bij de behandeling van uw begroting te kunnen zijn?

-Zo nee, waarom heeft u zich dan toch per privéjet laten vervoeren?
4. Zaten alle vluchten vanaf Italiaanse luchthavens vol toen u ten horen kreeg dat de behandeling van uw begroting naar voren gehaald zou worden?

5. Zo ja, bent u het met ons eens dat het in tijden van ecologische en economische crises onverantwoord is om gebruik te maken van privévluchten?

6. Is de minister het met ons eens dat terugbrengen van het vliegverkeer het beste is, en waar een vlucht onvermijdelijk is de uitstoot gecompenseerd moet worden?